Resande hundar utan giltigt pass/införsel dokument kan avlivas vid gränskontrollen i Norge

Mattlisynet i Norge, motsvarande Svenska Jordbruksverket skriver i ett pressmeddelande att husdjur som inte uppfyller införselreglerna för djur till Norge, måste returneras till avreselandet eller avlivas, på grund av att man har begränsade möjligheter till karantän.

Karantänstationen som Mattilsynet använder sig av idag har meddelat att de vill säga upp avtalet med Mattilsynet. Mattilsynets gränskontrollstation har mycket begränsade möjligheter att ta hand om djur som inte uppfyller kraven för inresan till Norge. Det betyder att den som inför djur till Norge som inte uppfyller kraven om införsel har två möjligheter,  avlivning eller retur till avreselandet.

Husdjur kan dock förvaras i upp till 10 dagar i väntan på retur till avreselandet, avlivning eller möjligheten att få sina dokumnet i ordning. Det finns ytterst få platser, därför är det extra VIKTIGT att den som reser till Norge har sina djurs papper i ordning enligt införsel reglerna för sällskapsdjur.

Mattilysnet undersöker möjligheterna att finna en ny karantänstation men det är oklart när och om detta kommer att ske.

Les mer om innførsel av dyr

Undrar Du vilka regler som gäller för resa med hund? Sjekk ut Mattilsynets reiseguide.

Kjæledyr som ikke oppfyller innførselskravene må returneres til avsenderlandet eller avlivesDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

2 svar på Resande hundar utan giltigt pass/införsel dokument kan avlivas vid gränskontrollen i Norge

  1. Borghild Bang skriver:

    Dette er uholdbart, og det er en tragedie for både folke- og dyrehelsen i Norge. Håper MT kommer på bedre tanker omgående.

  2. Trine Skjager skriver:

    Helt forferdelig! Hvordan er det mulig å stå uten karantenestasjon og la uskyldige dyr bøte med livet?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.