Nya EU-regler om import av gatuhundar

Journalisten Henrik Brattli Volds artiklar i Norsk media om importering av gatuhundar och smittospridning har varit med och bidragit till att EU tagit upp frågan om nya regler gällande import av gatuhundar.

All import av gatuhundar från Romänien till Norge är stoppad tillsvidare! All import av gatuhundar skall ses som komersiell verksamhet då en gatuhund inte kan klassas som ett sällskapsdjur.

På mötet som hölls i Bryssel i början av november presenterade man en utredning där man visade blodprovs resultat från ett åttiotal hundar som importerats till Norge. Med resultaten ville man visa att importering av gatuhundar från länder i Östeuropa kan utgöra en hälsorisk för den norska hundpopulationen och möjligen människors hälsa.

Mötet i Bryssel  kommer att leda till en förändring av de regler som gäller import och transport av hundar i Europa.

Veterinærinstituttets forskning på gatehunder vil føre til endring i EU-regelverk

Importrisikovurdering av gatehunder fra Øst-Europa

Parasittologisk og serologisk undersøkelse av prøver fra gatehunder importert til Norge fra land i Øst-EuropaDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Nya EU-regler om import av gatuhundar

 1. Vad i??? Nu blev jag riktigt upprörd!! Kan inte anses vara ett sällskapsdjur?? Vad ska vi se dom som då? Aliens?? Min minsta hund är från Rumänien, och mysigare familjehund får man leta efter! Hon älskar våra barn, ligga i soffan, hon älskar att tillhöra en familj! Ska vi se henne som en parasit?

 2. Birgitta Söderholm skriver:

  Hoppas Sverige också följer dessa kloka beslut!!

  • Diana Lockner skriver:

   Klokt beslut? Var ser du det kloka i det hela. Vansinnigt är vad det är. Men nu ska uppfödarna bli utan konkurrens, det är väl vad det hela handlar om. Fy Norge!

 3. Otroligt intressant att ett icke EU-land tror att de kan förändra EU importregler. De kan ändra sina egna införselregler men att det inte för så länge sedan slogs fast att dessa så kallade gatuhundar är sällskapsdjur och går under djurskyddslagarna – så verkar deras förslag lite taget i det blå.

  I enbart Sverige tar vi in 22000 hundar till aveln – varje år – som har levt i samma miljö som många av dessa herrelösa hundarna. De testas minimalt mot rabies och hjärtbandmask.

  De herrelösa djuren testas många gånger om och vaccineras mot mycket. Visst finns det undantag – det gör det alltid.

  Intressant att följa Norges eget försök att stoppa importen av dessa djur och man ställer sig direkt frågan – handlar det om vinningskull för sin egen kennel verksamhet?

 4. Hillevi viklund skriver:

  Va fan menar du Birgitta Söderholm

  • Birgitta Söderholm skriver:

   För det första Hillevi så svär man inte i kommentarerna. Det finns många hundar i vårt land som behöver hjälp också.

 5. Britt-Marie skriver:

  Bra jobbat Norge. Nu är det hög tid för Sverige att göra detsamma.

 6. Lilian Andersson skriver:

  Min 3åriga erfarenhet av rumänska hundar ger vid hand att de är mycket friskare än vad våra svenska rashundar är. Det är de insmugglade hundarna som medför stora problem. Ej de hundar som har EUpass och importeras lagligt !!!

  • dognewss skriver:

   Men de hundar som ingått i denna undersökning har både EUpass och ”giltiga! vaccinationspapper trots det visar de på att de troligen aldrig vaccinerats

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.