Gatuhundar kan bli nekade veterinärbehandling i Norge

Importerade gatuhundar kan i fortsättningen bli nekade veterinärbehandling på veterinärhögskolan i Norge.

Anledningen är att veterinärhögskolan är rädd för att allvarliga och smittsamma sjukdomar sprider sig till personal och andra djur.

På bara två månader har det framkommit två fall där veterinärerna på veterinärhögskolan fruktar är sjukdomarna rabies och parvoinfektion ”importerats” av gatuhundar. Nu varnar de mot import.

Norska kennelklubben skriver på sin hemsida:  ”Instutionen för sports- og familiedyrmedisin och Norsk Kennel Klub är bekymrade för utvecklingen, och fruktar att eventuell smitta som gatuhundar för med sig skall smitta till norska hundar och på det sättet kommer fler hundar att insjukna och behöva lida. Organisationer som säljer gatuhundar till land som Norge, spelar på norrmännens godhet och önskan om hjälp. Att hjälpa andra är en god gärning men om det för med sig en risk om att sprida sjukdom till andra djur och människor så får det en motsatt effekt.  Ökad risk för sjukdomar kan leda till att våra kontakter med hundar förändras och att samhällets syn på hundar kommer att vara annorlunda än det är i dag. (fritt översatt). Läs hela artikeln hos NKK här.

Importerte hunder kan bli nektet behandlingDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.