Valpsjuka hos hund i Norge

För första gången på 40 år har en hund i Norge insjuknat i valpsjuka, hunden avlivades senare.

För första gången sedan 1970 talet har man upptäckt ett fall av valpsjuka i Norge. En rottweiler hund på ca 8 månader insjuknade i valpsjuka och avlivades efter ett långt sjukdomsförlopp. Undersökning av hjärnan visade förändringar som är karakteristiska för valpsjuka, man fann också valpsjukavirus hos hunden.

Vaccinering har varit ett bra sätt att förhindra valpsjuka, men den finns också hos rävar och även gatuhundar kan föra med sig valpsjuka, varför mattilsynet i Norge anser att man inte skall importera gatuhundar. All illegal import av hundar är också en risk för ”import” av sjukdomar!

Symtom för valpsjuka

Hos många vuxna hundar leder en infektion med valpsjukevirus till milda symtom, till exempel en övergående hosta och feber. Ofta ses inga symtom alls. I andra fall är sjukdomsförloppet mycket allvarligt. Risken för allvarlig sjukdom är större hos unga hundar än hos äldre i övrigt friska hundar.

Virusinfektionen leder i typiska sjukdomsfall till en allvarlig lunginfektion med hög feber, tung andning och ett kraftigt påverkat allmäntillstånd. Oftast rinner det rikligt med tjock, varliknande vätska från nos och ögon. I en del fall börjar hunden också kräkas och/eller får diarré efter en tid. Dräktiga tikar aborterar sina valpar eller föder svaga valpar som snart dör.

Infekterade hundar kan också drabbas av allvarliga hjärnskador, som gör att hunden får symtom som till exempel kramper eller andra nervskador, som gör det omöjligt för hunden att leva vidare. Hunden kan utveckla sådana neurologiska besvär direkt eller först flera veckor eller månader efter att den blev infekterad. Källa SVA: Valpsjuka (Canine distemper) hos hund

Valpesjuke – for første gang på 40 årDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Valpsjuka hos hund i Norge

  1. Pingback: Valpsjuka hos hund i Norge | .Härliga hund

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.