Undvik adoption av gatuhundar

Det blir allt vanligare att enskilda personer köper hundar som importerats till Sverige. En kategori är gatuhundar från till exempel Spanien, Grekland och Rumänien som tagits om hand och adopterats till nya ägare.

Vi har stor förståelse för människors goda vilja att hjälpa hundar som far illa. Men det finns bättre sätt att hjälpa gatuhundar på än att flytta dem mellan länder.

Smittskyddsrisker

Hundar som levt ett oskyddat liv på gatan har utsatts för många fler smittrisker än de hundar som har ett hem. Smittvägarna är fler på grund av gatuhundarnas möjlighet att träffa många olika hundar, möjligheten att para sig upprepade gånger, samt att de ständigt är utsatta för stickande insekter och parasiter som kan sprida sjukdom.

Jordbruksverket har fått rapport om TVT, smittsam venerisk tumör, hos en importerad rumänsk gatuhund. Enligt de rapporter om främmande smittsamma sjukdomar som kommit in till Jordbruksverket var 80 % av fallen av leishmanios hos blandrashundar, till större delen gatuhundar. I samtliga fall av monocytär ehrlichios och babesios rörde det sig om blandrashundar.

Dessa hundar är utsatta för ett långt större smittryck än de som bor hemma hos någon, och de sjukdomar de drabbas av kan i många fall ligga dolda så att man inte kan påvisa dem med den tillgängliga diagnostiken. Så är det med till exempel leishmanios, monocytär ehrlichios och babesios.

Den bruna hundfästingen som sprider dessa tre sjukdomar är ännu inte etablerad i Sverige. Eftersom den kan följa med gatuhundarna hit och lätt etablerar sig i inomhusmiljöer så löper vi en ständig risk att den etableras permanent.

Det finns också flera exempel på adopterade hundar som har burit på parasiter såsom tungmask och hjärtmask.

Statens veterinärmedicinska anstalt har mer information på sin hemsida. Det finns också en utredning som Jordbruksverkets norska motsvarighet Mattilsynet gjort om smittriskerna med adopterade gatuhundar. Länkarna finns här till höger.

Djurskyddsrisker

En hund som bär på någon av de nämnda sjukdomarna i vilande fas blir vanligen mer sjuk av att flyttas. Den psykiska och fysiska påfrestning för hunden som flytten innebär gör att sjukdomen blossar upp och hunden får mer eller mindre allvarliga symptom. Den blir alltså mer sjuk på grund av flytten.

Flera föreningar som förmedlar gatuhundar har använt felaktiga eller undermåliga transportfordon och -burar. Flera personer vittnar också om hundar som haft mycket svårt att anpassa sig till att leva i privata hem.

Detta och det faktum att redan sjuka hundar blir mer sjuka av att flytta till Sverige innebär i många fall att adoptionerna faktiskt skapar djurskyddsproblem snarare än ger hundarna ett bättre liv.

Ekonomiska risker för köparen

Det finns många historier om hur hundar kommer med förfalskade veterinärintyg, felaktiga pass och sjukdomar som är fullt synliga för ögat.

Även för de som köper en hund med alla dokument i ordning kan det uppstå problem. För många av de köpare vars hundar får uppblossande symptom efter ankomsten kan det bli en dyr och tragisk historia.

Stötta organisationer på plats

Jordbruksverket avråder från att köpa gatuhundar med okänd bakgrund och rekommenderar hjälpinsatser för hundarna på plats i stället. Kontakta gärna en svensk djurskyddsorganisation som kan tipsa om en systerorganisation i det aktuella landet.

Tänk också på att det finns många omhändertagna hundar i Sverige som behöver ett bra hem. Kontakta en djurskyddsorganisation om du vill ha mer information, skriver Jordbruksverket på sin hemsida.Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.