Nu kan hund utan koppel ge böter

hundkopel21

Under tiden 1 mars till 20 augusti måste du hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen. Detta framgår av paragraf 16 i lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter, där det står att hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt.

Mellan den 1 mars och 20 augusti är det lag på att hålla hunden kopplad. Detta för att  skydda viltet och dess ungar. Hunden måste vara kopplad när den vistas i marker med vilt, eller stå under motsvarande kontroll. Det betyder att den ska befinna sig intill sin förare och kunna kallas in omedelbart. Den får inte ”löpa lös” som det står i lagtexten. Strikt kontroll gäller och omedelbar inkallning.

Nu kan hund utan koppel ge böterDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

17 svar på Nu kan hund utan koppel ge böter

 1. Leif skriver:

  Övrig tid på året får hund vara lös om du har jakträtten, annars ska den vara kopplad.

 2. Ronny skriver:

  Ställ det som ett krav att använda koppel! Det finns inte en Husse eller Matte som INTE hävdar att dom har 100% koll på sin hund! *host Bullshit host*

 3. M skriver:

  Bra lag för de som inte har pli på hundarna, sen tycker jag att det ska finnas en lag att man MÅSTE ta upp SKITEN efter sin egen hund och om man inte gör de så kan man få böter. Tycker att det är superäckligt när det ligger hundbajs längs med gång och cykel banor.

  • Lina skriver:

   Det är nedskräpning, så det kan man redan få böter för. Aldrig hört talas om att det hänt, dock.

 4. Maia Ryen Joss skriver:

  Och varför hjälper inte kommunerna till och ställer fralm nya hundrastgårdar? Tänk dig själv att aldrig få löpa fritt, alltid vara kopplad.
  Hundarna som ni kräver ska vara kopplade kan väl åtminstone få löpa fritt i välhållna hundrastgårdar där hundägare kan träffa andra hundägare.

  • emil skriver:

   fan inte kommunen som valt att köpa hund? så om jag köper en cross. varför finns där inga random crossbanor som jag kan köra på? hur roligt är det att ha den stående i ett garage hela tiden? flytta ut i skogen istället.

 5. kenneth skriver:

  Låt då katter aldrig gå lösa som tar fåglar,ekorrar, bajasar i sandlådor går på bilar mm.

 6. Jari skriver:

  Inte ett skit kommer jag bry mig om det. När ni som inte har hund tar hand om era liv, så kan jag koppla mina hundar.

 7. Charlotte skriver:

  Det är INTE lag på att ha hunden kopplad. I vissa fall kan länsstyrelsen utfärda koppelförbud i speciellt känsliga marker men detta gäller INTE generellt!! Mellan 1 mars och 20 augusti gäller att hundar ”skall hållas under sådan uppsikt att den förhindras att springa lösa i marker där det finns vilt”. Att detta inte är att likställa med koppeltvång framgår om man läser vidare: ”Om en hund springer lös i ett område där det finns vilt, får jakträttsinnehavaren eller någon som företräder denne ta hand om hunden. När detta har skett ska hundens ägare eller innehavare snarast underrättas.” Det rör sig alltså inte om att vara okopplad tillsammans med sin ägare.

  • Caroline skriver:

   Lagstiftning som gäller hundar:

   Ordningslagen (612/2003)

   Enligt ordningslagen som trädde i kraft 1.10.2003 ska hundar i tätorter hållas kopplade. En hund får bara vara okopplad på en sluten gård, en träningsplats för hundar eller ett särskilt anvisat inhägnat rastområde. Också på de nämnda områdena ska hunden övervakas av sin ägare eller innehavare.

 8. Pingback: Roadrage S03E04: Med kopplingstvång i naturen | Svenska Roadrage

 9. Pingback: Hundägare hotad med hagelgevär |

 10. Pingback: Hur hamnade hunden i isvaken – borde den inte varit kopplad? |

 11. Pingback: Rastar hund utan koppel |

 12. Bella skriver:

  Så trött på hundägare som säjer”han hon är snäll”så går deras hund lös..Fa ha dem lösa i hundrastgårdar ist,eller släpp dom lösa där det inte är andra hundar..

 13. Pingback: Roadrage S03E04: Med kopplingstvång i naturen – Roadrage Sweden

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.