Över 40% fler inlagda patienter på grund av hundattacker

Antalet personer som lagts in på sjukhus efter att ha blivit bitna eller angripna av hundar har ökat kraftigt de senaste tio åren, vilket framgår av siffror från Socialstyrelsen, skriver DN.

På 10 år har en ökning med mer än 40% skett av personer som blivit inlagda efter att ha blivit angripna av hundar. Ingen vet hur stor ökning det är på patienter som sökt vård i öppenvården, som fått åka hem samma dag, men man vet att även där har en stor ökning skett!

Under samma tid har antalet hundar ökat med 8%, vilket inte förklarar varför antalet inlagda patienter har ökat. Efter hundattacken i helgen har kamphunds debatten tagit fart igen. Under de senaste tio åren har antalet hundar som räknas som kamphundar ökat i antal. För drygt 10 år sedan fanns tex ca 250 amstaff i Sverige, medan idag enligt Jordbruksverkets hundregister finns det nu 6 275 amstaff hundar registrerade.Vart sjunde till nionde år sker en dödsolycka med hund.Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

4 svar på Över 40% fler inlagda patienter på grund av hundattacker

 1. Vad har amstaff med detta att göra,,, ingenting annat än medias dumma försök till koppling.
  Hunden i Härnösand är en korsning/blandras, och ej registrerad i Svenska Kennelklubben. Därför är det direkt felaktigt att skriva rasnamn i artikeln.

  2012 registrerades 451 st renrasiga American Staffordshire Terriers i Svenska Kennelklubben. Samma år registrerades i Jordbruksverkets hundregister 909 st hundar under rasnamnet. Det är +101,6%. Det finns inget krav i Jordbruksverkets register att hunden är rasren, eller att ägarens uppgift om ras är korrekt. Man kan regga en pudel som tax om man känner för det…

  Olyckor med hundar: MSB 2011-08-22 http://ida.msb.se/dokument/infoblad/Hundar.pdf
  Hundbett Drygt 6.000 människor blir varje år så allvarligt bitna av hundar att de uppsöker ett akutsjukhus. Det är lika många män som kvinnor som bli bitna. Nästan tre fjärdedelar av skadorna drabbar armar, händer och fingrar. 15 procent drabbar huvudet, framförallt läppar och mun, och cirka tio procent benen. Flest hundbett inträffar under sommarmånaderna, och det inträffar fler sådana här olyckor under helgerna. Ungefär 1.800 människor skadas varje år så allvarligt att de behöver uppsöka ett akutsjukhus för att de dragits omkull av hunden eller hunden har dragit i kopplet så att händer och fingrar skadats. Tre fjärdedelar av de skadade är kvinnor och de flesta är i åldern 40 till 70 år. I knappt hälften av olyckorna föll den skadade och slog sig, en fjärdedel av olyckorna orsakades skadorna av slitvåld och liknande med koppel, och en femtedel uppkom skadorna genom kraftigt vridvåld.

 2. dognewss skriver:

  Tack Leif!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.