Sjuk avel

På begäran av läsare vill vi ”lufta” problemet med avel på sjuka hundar. Det finns en lag som förbjuder avel på sjuka individer, även hundar som bär på sjukdomar i generna skall inte gå i avel. Men tyvärr ser en del uppfödare mer till pengarna och utseendet än till sundheten.

Ett antal besvikna valpköpare har kontaktat oss och berättat sina historier om hur de trott sig köpa en frisk valp och snart blivit varse om att hunden kommer att vara tvungen att behöva livslång vård eller i värsta fall avlivas i förtid. En del sjukdomar har varit lindriga men andra har handlat om riktigt allvarliga sjukdomar där hundarna har fått lida otroligt mycket för att deras föräldradjur burit på ärftliga sjukdomar och inte borde ha avlats på. Vad som är förskräckligt är att föräldradjuren i flera fall fortsatt gå i avel trots att uppfödarna fått reda på att en avkomma insjuknat! Det gäller flertalet raser och olika uppfödare som i slutändan kan förstöra en hel ras.

Som ett EXEMPEL (men detta inlägg handlar INTE om Cavalier för övrigt) ! Redan för ett antal år sedan ville forskare förbjuda rasen Cavalier King Charles spaniel på grund av att rasen hade allt för många sjukdomar. Här kan man åter använda orden Skyll INTE på hunden för det är människan / uppfödaren som har skapat dessa sjuka individer.

Valpköpare känner sig besvikna och de som inte är medlemmar av SKK har ingen chans till juridisk hjälp därifrån. Uppfödare projicerar över skulden på valpköpare genom att tex kalla dem nervsjuka och försöker få över hela skulden till valpköparen. Uppfödare svartmålar valpköpare och bryter kontakten med dem och ”varnar” andra uppfödare för dem. På så vis kommer uppfödaren undan och behöver inte ta sitt ansvar. Men uppfödaren tänker INTE på att det egentligen är deras uppfödda valpar som lider mest! Och i slutändan hela rasen!

Att hyscha med sjukdomar och tala tyst om dem och inte vara öppen bidrar till att en hel ras kan förstöras! Rasklubbar borde samla in uppgifter om sjukdomar som är ärftliga och dela med sig av dessa för rasens bästa. Det handlar inte om en enskild uppfödare utan om en hel ras som kan gå förlorad på grund av människans girighet och dumhet! För ingen uppfödare vill väl föda upp en sjuk hund?!

Ni valpköpare som råkat utför sjukdomar och inte fått hjälp eller råd eller stöd från Er uppfödare får gärna kommentera anonymt nedan eller dela med Er av Er historia till dognews@hotmail.se Vi ger Er 100% anonymitet!Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

6 svar på Sjuk avel

 1. Lisa skriver:

  Trist och dålig ”artikel”. Man kan alltid skapa problem om man som ni verkar göra vill genom att komma med svepande meningar som ”ett antal”. 2 är ett antal. ”uppfödare projicerar”, ”uppfödare svartmålar”, svepningarna fortsätter. Var lite rak och säg 1 uppfödare (av många tusen). Det ni gör nu är ungefär som rasism, ni drar alla över en kam!

  En annan fundering som kommer upp är att det är ”förskräckligt” att föräldradjuren fortsatt gå i avel fast de fått en avkomma som insjuknat. Om en hund får ex 100 avkommor men 1 insjuknar är det ett problem? Om du som skriver får ett barn som är sjukt skulle det hindra dig från att skaffa ett till? Du har ju 100% sjuka barn redan.

  Varför ska någon få hjälp från SKK om de inte är medlemmar? Hjälp ingår i medlemsavgiften så det är bara att gå med om man vill ha hjälp! Det är ingen hög tröskel för att bli medlem.

  Hälsoproblem är bedrövliga oavsett om de drabbar människor eller djur. Oseriösa människor och uppfödare är också bedrövliga oavsett vilket sammanhang det handlar om. Men dra inte alla över en kam!

  • dognewss skriver:

   Det trista i artikel är att det är Sant och det dåliga är väl att vi belyser det? 🙂 Problemet finns där även om vissa väljer att blunda

 2. Kerstin skriver:

  Du har dålig koll vad gäller Cavalier King Charles Spaniel!! Det finns ingen annan rasklubb som har så hårda avelsregler. För att vara godkänd av Cavaliersällskapet måste uppfödare följa dessa, och det har gjort att de som ev. får sjukdomen insjuknar senare och som regel lever bra liv med medicinering.
  Hjärtproblem finns hos i stort sett alla småhundsraser, men hos hur många diskuteras det öppet?

  • dognewss skriver:

   Vi skriver om raser generellt tog bara för ex upp att forskare menar att man borde förbjuda rasen, inlägget i övrig handlar inte om en speciell ras. Ingen ras ingen uppfödare nämnd

 3. dognewss skriver:

  Det finns ett gammal ordspråk i Finland som lyder ungefär så här: Då man kastar en käpp eller sten i en rastgård skriker den hund högst som käppen tar på…… Just nu har några reagerat på inlägget ovan och då kommer ordspråket väl till pass 😉

 4. Eva skriver:

  Vidrigt att överhuvud taget avla fram djur & mixtra med deras gener för att pleasa oss människor & våra behov av ”snälla”, ”lättdresserade” eller söta hundar. Tänk om ngn tvingat oss människor att ha sex med någon av speciellt utseende eller temperament så att vi fick en viss typ av barn för att tillfredsställa någon annans behov… Sjukt…. Hur behandlar vi djur? Manipulerar fram snabbväxande arter som vi kan käka upp & andra söta lättdresserade som kan roa oss…..

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.