Bara 5 procent av hundägare borstar sin hunds tänder varje dag

En nyligen genomförd undersökning visar att kunskapen om hundars munhälsa är dålig hos hundägare (1). Trots att 57 procent av de tillfrågade svenskarna i undersökningen anser att de har tillräckligt med kunskap om hur de ska ta hand om hundens tänder, är det endast 5 procent som borstar tänderna på sin hund dagligen.

En undersökning genomförd av Yougov på uppdrag av Pedigree i Sverige, Danmark, Norge och Finland visar att det är relativt dåligt ställt med vad hundägare vet om sina hundars munnar. 56 procent av de tillfrågade i Sverige som har eller har haft hund borstar aldrig tänderna på sin hund. Sämst är dock danskarna, där 71 procent uppger att de aldrig borstar tänderna på sin hund.

Dålig andedräkt av naturen en myt
Enligt studier är mer än åttio procent av hundar över tre års ålder
drabbade av tandproblem och dålig munhälsa[2] . Att en hund har dålig andedräkt av naturen är en myt, det är snarare ett tecken på dålig munhälsa. Det bästa man kan göra för sin hund, är att dagligen borsta dess tänder. På så sätt undviker man att hunden får tandsten, problem med tandköttet eller till och med karies.

– Som veterinär ser jag ofta hundar med skadade tänder och dålig munhälsa. Dålig munhälsa är mycket besvärligt för hunden, som kan uppleva stor smärta och obehagskänslor. Det bästa en hundägare kan göra är att borsta tänderna på sin hund dagligen och ge den leksaker som inte orsakar skador, säger Hedvig Armérén, tandveterinär på Mälarhöjdens Veterinärpraktik och ordförande i Svenska Sällskapet för Djurtandvård.

Hundar är duktiga på att dölja att de har ont i munnen, därför är det viktigt att som hundägare vara vaksam på förändringar i hundens beteende. Förutom regelbunden tandborstning av hundens tänder, bör man ta hunden till veterinären minst en gång per år för tandundersökning, för att i god tid upptäcka om hunden lider av dålig munhälsa. Sund i Muns undersökning visar att 30 procent av de tillfrågade tar hunden till veterinären mer sällan än en gång vartannat år eller aldrig.

Gratis tandkontroll i maj
Med anledning av detta fortsätter Pedigree® även i år med den landstäckande kampanjen Sund i Mun, som pågår varje år i maj månad, i syfte att upplysa hundägare om vikten av regelbunden tandborstning.

Veterinärerna som deltar i kampanjen ger hundarna en gratis tandkontroll samtidigt som hundägare får information hur man upptäcker problemen och vad man kan göra för att bevara en god munhälsa hos hunden. Det främsta rådet är att vänja hunden vid daglig tandvård med tandborstning för att förebygga plack och tandsten. Ett bra komplement är dentala tuggben, då det är vetenskapligt bevisat att Pedigree® DentaStix® reducerar uppbyggandet av tandsten med upp till 80 procent.

I Sverige erbjuder veterinärkliniker för fjärde året i rad gratis tandkontroll under maj 2014. Vilka som ingår kan du hitta på www.pedigree.se.

Om Sund i Mun
Hundratusentals hundar lider av dålig munhälsa och får ingen vård. Enligt studier är mer än åtta av tio hundar över tre års ålder
drabbade (2). För att lyfta frågan och uppmärksamma hundägare om hundarnas munhälsa har initiativet Sund i Mun skapats. Bakom initiativet står Mars i nära samarbete med veterinärer och med stöd från Svenska Sällskapet för Djurtandvård. Därför kan hundägare under maj månad ta sin hund på en gratis tandkontroll.Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

2 svar på Bara 5 procent av hundägare borstar sin hunds tänder varje dag

 1. Sara skriver:

  Det va tråkigt att höra!
  Jag är en av dom 5% som borstar varje dag, och min hund både gillar det och får mer pussar än andra hundar 😉
  Så jag skulle verkligen rekommendera hundägare att göra detta, det är en ”mys-stund” med hunden som den faktiskt gillar – dvs. om man lär dem att det är mysigt och trevligt.

 2. Lena SU skriver:

  Borstar aldrig mina hundars tänder, och ingen av dom har några tecken på dålig munstatus!
  Är mycket nyfiken över hur forskningen är gjord, för jag tvivlar på resultatet..

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.