Nya siffror från Jordbruksverket visar att den totala försäljningen av antibiotika för användning på djur fortsätter att minska. Minskad användning av antibiotika är ett viktigt steg i arbetet att motverka antibiotikaresistens. Samtidigt fortsätter försäljningen av smärtlindrande läkemedel och avmaskningsmedel att öka, vilket är positivt ur djurskyddssynpunkt.
Den totala antibiotikaförsäljningen har minskat succesivt under de senaste åren, från cirka 17 ton 2007 till cirka 11 ton 2013. Några kritiskt viktiga antibiotikum för behandling av människor med resistenta bakterieinfektioner minskade mest, med cirka 50 procent. Sedan 1 januari 2013 får dessa medel inte längre användas som förstahandspreparat vid behandling av djur.
Utbildning och information har gett ökad medvetenhet
Att det förekommer antibiotikaresistenta bakterier är ett problem som ökar över hela världen. Av den anledningen har djurhälsoorganisationer i samarbete med experter inom området bedrivit utbildning och information till berörda veterinärer och djurägare om förebyggande djurhälsovård. För att stötta det arbetet och den antibiotikapolicy som finns har Jordbruksverket reglerat hur man använder vissa antibiotika för behandling av djur.
– Resultaten visar att veterinärer och djurägare i större utsträckning undviker att behandla djur med antibiotika om det inte finns behov. Det känns bra att engagemanget har gett effekt, säger Kinfe Girma på Jordbruksverkets enhet för foder och hälsa.
Smärtlindrande läkemedel viktiga ur djurskyddssynpunkt
Som tidigare år ökar försäljningen av smärtlindrande läkemedel. Från djurskyddssynpunkt är det viktigt att lindra smärta när man behandlar djur.
Försäljning av vissa avmaskningsmedel har ökat successivt de senaste åren. Jordbruksverket ser positiv på att sällskapsdjur skyddas mot till exempel rävens dvärgbandmask.
Årlig sammanställning på uppdrag av regeringen
Jordbruksverket sammanställer sedan 2005 årlig statistik över försäljning av läkemedel för användning till djur. Sammanställningen sker på uppdrag av regeringen och rapporteras till landsbygdsdepartementet.