Valpar tål inte Royal Canins valpfoder?

Dvärghundsvalpar ur två oberoende varandra valpkullar har de senaste månaderna reagerat kraftigt med kräkningar, magont och förstoppning på Royal Canins Mini Starter och Baby/Mother Mousse.

I mars köpte vi en 8 veckors valp som vi började ge Royal Canins Mini Starter till, ett foder vi gett i tiotals år till våra valpar utan problem. Valpen reagerade med kräkningar, uppfödaren sa att han inte kräkts hos dem och att han ätit fodret innan leverans. Vi kontaktade veterinär, där man misstänkte irritation och valpen behandlades mot uppkastningarna. Valpen fortsatte få samma foder då ingen förstod att han troligen reagerade på fodret?! Han kräktes mer eller mindre dagligen i ca 8 veckors tid, efter det har kräkningarna upphört då vi bytte till Royal Canin X-Small junior. Han var extremt liten till växten därav fick han Starter efter 8 veckors ålder.

En annan valpkull på 3 valpar insjuknade i magont, häftiga kräkningar och förstoppning. Två av valparna behandlades hos veterinär, en så dålig att den låg inne i två omgångar och det var på håret att den hade dött. Ingen misstänkte Royal Canins foder?! I fredags byttes fodret ut och den valp som varit så dålig att den höll på att dö blev efter 4 timmar FRISK! Inte en enda uppkastning, magont eller förstoppning sedan dess! Ingen av veterinärklinikerna misstänkte fodret medan mjölkersättningen som valparna fick som tillägg togs bort på försök. Mammans foder byttes ut då hon diar valparna.

Vi har idag kontaktat Royal Canin som skulle återkomma efter en stund men vi har inte hört något än…..

Någon annan som upplevt samma sak?

Läs också om konservburkarsmat och bisfenol Ahttp://dognews.se/2015/10/18/manga-hundvalpar-far-i-sig-bisfenol-a-bpa-genom-konserverad-hundmat/

Läs också Fredrik Steens blogg om Royal Canins foder här Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

33 svar på Valpar tål inte Royal Canins valpfoder?

 1. Sara skriver:

  Fy vad otäckt!
  Hoppas ni får svar snabbt och ersättning för era kostnader.
  Och framförallt att hundarna blir helt friska snabbt!

 2. Anders Jonsson skriver:

  Tyvärr Susanne är du inte ensam om de här erfarenheterna. Vi har använt RC sedan det kom till Sverige och var tidigare nöjda. Här började problemen för ca tre år sedan med vuxenfodret. Åtskilliga klagomål till Royal Canin, men aldrig en förklaring. De tycks inte bry sig. Idag använder vi ett annat foder till våra hundar (Mera Dog).
  Anders Jonsson
  Kennel Manzamas

 3. dognewss skriver:

  Royal Canin har varit här, vi fick en bok som ”present” där man hade markerat hur man skall förvara maten på en kennel. Jag hann innan hon började prata berätta att all mat förvaras i keramikkärl där bara en liten mängd för några dagar förvaras åt gången så att det inte kommer in luft allt för ofta till fodret. Att påsen är öppen högst en månad sedan slängs den. Så vårt sätt att förvara foder finns det inget att klaga på. Hon sa att vi är en exemplarisk kennel och ansvarstagande och var förundrad över våra journalanteckningar över alla valpars matintag varje måltid sedan födseln samt varje avföring etc.

 4. Anki skriver:

  En av mina tre valpar dog ur min nuvarande kull pga magproblem som börja med Royal Canin Valpfoder mini junior, bytte foder på veterinärens inrådan och två kryade på sig men den tredje orkade inte, trotts veterinärs insatser inläggning dropp så dog den

  • dognewss skriver:

   Kan Du vänligen kontakta Royal Canin, de bad att få veta om fler är drabbade!

   • Anki skriver:

    Jag har kontaktat dem men inget svar 🙁

   • dognewss skriver:

    Vi har sänt sms till de 2 personer på Royal som vi pratade med idag, vi har bett dem gå in här och läsa om ditt fall. Ring dem i morgon på kontoret och be att få prata med Mia som var hemma hos oss.

 5. Birgitta Söderholm skriver:

  Gäller det här bara RC valpfoder Mini Junior? Jag har haft RC i många år, men aldrig varit med om något liknande. Jag har gett RC valpfoder Maxi Baby Dog, som dom senare bytte ut till Starter. Efter det bytt foder till Maxi Junior, inga problem med det fodret heller.

  • dognewss skriver:

   Vi har bara dvärghundar och vi har bara så här långt hört problem med maten på dvärghundsraser, vet dock inte vilken ras Anki nedan har?

 6. dognewss skriver:

  För att vara riktigt säker på att det beror på Royal Canins mat så gick vi försiktigt in och matade den valp som varit stabil i ca 2,5 veckor med Royal Canin Starter Mini, efter drygt 1 dygn blev valpen förstoppad och den började spy genom nos och mun. Vi har meddelat Royal Canin detta.

 7. Charlotta skriver:

  Mina valpar har mått super på Royal. Jag bytte från Four Friends på en kull som hade konstant dåliga magar. 2 mål med Royal så mådde alla toppen igen. Fasta och fina i magarna.

  • dognewss skriver:

   Det har våra tidigare valpar gjort också men denna kull har nästan fått sätta livet till med RC. Nu har vi gjort flera försök och alla slutar med att valparna ligger i en pöl av spy och kräk som kommer upp ur både nos och mun så de måste vätskas för att överleva 🙁

  • dognewss skriver:

   Just för att våra mått bra på Royal tidigare förstod vi inte att det var fodret som höll på att ta livet av kullen. De mardrömsliknande veckor vi gått igenom önskar vi inte ens vår värsta fiende. Ingen hundvalp skall behöva må så dåligt att den nästan dör av mat den inte tål

 8. chezzays skriver:

  Jag använder alltid royal Canin mini starter och junior på mina valpar, senaste kullen föddes 28/1 och märkte inga beskymmer som beskrivs här. Jag har Japansk Spets. Förvarar fodret i royals plast fodertunnor.
  Med vänlig hälsning, Mikaela

  • dognewss skriver:

   Vi tror att det gäller mindre raser som inte tål fodret, stor skillnad på en jappe och på en 2 kg Pomeranian! Vi hade kull i februari som klarade av fodret men efter det har det inte fungerat. Vi förvarar fodret i täta porslinsburkar.

 9. Eva Clementson skriver:

  Har inte märkt någonting på mina fem nyss levererade valpar som har mått otroligt bra av Royal Canin Starter. Det är en ras som vi leverans väger mellan 2-3 kg.

 10. dognewss skriver:

  I natt höll vi på att förlora en av valparna, mag- och tarmsystemet är så irriterat på grund av tidigare kost så valpen har svårt att få behålla någon mat alls. Nu är medicinering mot magsår insatt och vi hoppas att vi skall få behålla valpen.

 11. dognewss skriver:

  Norsk Pomeranian uppfödare skrev till oss: Jeg har mistet valper etter å ha gitt Royal Canin melke-erstatning. Og har hørt andre som også har gjort det. Den siste valpen jeg mistet ble hard i magen etter første måltid med flasken. Etter 6 timer døde den. Vi klarte ikke å redde den. Jeg snakket med Royal Canin på utstillingen på Bjerke, og som takk fikk jeg en valpegård. De skulle gå videre med dette. Mulig at pommevalper må he en tynnere blanding enn andre små hunder. Jeg vet at min dyrlege har sagt ifra til Royal Canin også. Før jeg snakket med dem. For det var hos dem jeg fikk råd om å bruke det. Før det hadde jeg brukt geitemelk. Og det fungerte utmerket. Men det var ikke like mye proteiner i det som i melke-erstatningen sa de

 12. Pingback: Happy Dogs valpfoder |

 13. Anders Jonsson skriver:

  Efter långt letande har vi hittat Mera Dog, som verkar fungera både på valpar och vuxna hundar (även valpvällingen).

 14. dognewss skriver:

  Intressant svar från Royal Canins produktspecialist i Frankrike angående de problem vi haft med vår valpkull: Royal skriver: ”Vår generella rekommendation är att starta avvänjningen av valpar vid 4-4,5 veckors ålder. Småvuxna valpar bör avvänjas något senare, runt 5 veckors ålder”. Vi undrar då Varför det på Royals Baby mousse burk står från 3 veckor och maten är riktad till mindre raser, hur får de ihop detta?

 15. Jan Nilsson skriver:

  Använd produkten till mer än 20 kullar och aldrig haft några problem. Är det inte en förstoppning som är osaken, knappast fodrets fel. Man måste väl märka om valparna bajsar eller inte

 16. Jolita skriver:

  Vi har precis fått problem med RC foder. För ca två månader sedan bytt vi RC junior till RC adult för schäfer. Nu vår fina tik har diarré, tappar vikt, äter inte den foder. Jag har faktiskt funderat om det går att göra ngt test på foders kvalité. Vad vet man vad foder innehåller. Jag är så rädd för att vi förlorade vår golden bara 5 års gammal pga protein losing enteropati. Allt börjat precis på samma sätt😢.

  • dognewss skriver:

   Hej, Tråkigt att höra 🙁 Kvalitetstest utförs av Evira i Finland och Jordbruksverket i Sverige. Just nu ligger ”vår” sak hos Jordbruksverket som har kontakta med Royal Canin i Sverige.

 17. Käte skriver:

  Kan det bero på att de har gått över till GMO produkter i fodret (är ju billigare) och i Frankrike så ger man ju GMO foder till kor, så mjölken kan ju innehålla spår.

  Man har ju uppmärksammat att kreatursbesättningar insjuknat efter att blivit utfodrade på GMO foder, sen blivit bra igen när de gått över till naturligt foder. Det finns dock många krafter som verkar för att mörka dessa fall.
  KÄTE

 18. Ulrika skriver:

  Vi har god erfarenhet av starter mousse sedan tidigare kullar men vår nuvarande kull med 4 veckors valpar blev riktigt dåliga nu i veckan. Sprutdiarré och kräkningar. Tiken kan pga sjukdom inte dia mer. Vi trodde att det skulle ge med sig efter invänjning men valparna blev bara sämre. Efter byte till Vom og hundemats valpfoder blev de bra direkt. Rasen har en vuxenvikt på ca 10 kg.

  • dognewss skriver:

   Tack för att du delade med dig av Er erfarenhet, den är viktig för andra uppfödare! Vi väntar fortfarande på svar från Jordbruksverket

 19. Fredrik skriver:

  Vi fick en schäfervalp 2014 som kom på royal canin puppy men fick inte behålla maten pga diarré. Bytte till färskfoder och magen blev bra. Fick nu 2015 hem en lapphundsvalp på royal canin junior medium men han får inte heller behålla maten pga att han spyr och får diarré. Utvecklar royal canin allergi? Får väl bli färskfoder igen.

  • dognewss skriver:

   Vi har inte fått veta orsaken vad exakt det är med fodret men efter denna kull vi skrev om har vi en hund vi köpte som gick på Royal Canin junior och han bet av all sin päls på både fram och bakben. veterinären bad oss byta foder och efter 3 månader hade all päls vuxit ut igen och han slutade helt att bita på sina ben!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.