Länsstyrelsen får kritik från justitieombudsmannen om avlivning av hund

Länsstyrelsen får kritik från justitieombudsmannen efter att de låtit avliva en omhändertagen hund utan att meddela ägaren. Ägaren fick ingen chans att överklaga beslutet innan hunden avlivades.

I två års tid hade länsstyrelsen mottagit anmälningar om brister i hundhållningen, först alltså efter två år beslöt länsstyrelsen i Blekinge att omhänderta hunden. Meningen var att länsstyrelsen skulle sälja eller omplacera hunden men då inget nytt hem hittades lät man avliva hunden den 7 maj utan att meddela ägaren om detta. Drygt 2 veckor senare fick ägaren ett brev från polisen där man gav ägaren tillfälle att överklaga beslutet om omhändertagandet, överklagan skulle vara inlämnad inom 3 veckor från den 21 maj.

Ägaren hann aldrig överklaga, för hunden var ju avlivad redan innan polisen kontaktade ägaren. Ägaren valde att anmäla länsstyrelsen till justitieombudsmannen som nu har riktat kritik mot länsstyrelsen. Länsstyrelsen menar att man inte gjort något fel utan att det redan vid omhändertagandet framgick att hunden kunde komma att avlivas. Länsstyrelsen har dock valt att se över sina rutiner och meddelar härefter ägaren både per post och delgivningsman om beslut om avlivning.

Avlivade hund – utan att informera ägarenDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.