Låt hunden resa säkert i midsommar

Nu ger sig många ut på vägarna för att fira midsommar på landet. Ofta får familjens hund följa med. Men få har kunskap om hur hunden åker säkert i bilen. 

 

Midsommar är en årets trafiktätaste helger då mängder av svenskar beger sig till lantställen för att fira in sommaren. Ofta får familjens fyrfota vän följa med på resan. Men många vet inte hur man ska göra för att hunden ska åka säkert i bilen. En lös hund i bilen kan även förvandlas till en livsfarlig projektil på flera hundra kilo vid en krock.

Jordbruksverket införde under 2010 regler som innebär att hunden inte får vara lös, utan ska vara fastspänd i särskilt bälte eller sitta i en transportbur. Har man en kombibil så ska det finnas ett galler för bagageutrymmet.

– Det är viktigt att hunden sitter fast ordentligt medan man kör. Djuraffärerna brukar sälja både burar och hundsäkerhetsbälten. Stanna och rasta ofta och se till att hunden får ordentligt med vatten så blir det en trevlig färd, säger Jenny Stenberg, djurskadespecialist på If.

Det är inte bara för hundens säkerhet som säkerhetsregeln finns. En lös hund i bilen blir en projektil vid hastig inbromsning som kan innebära livsfara för andra passagerare.

– En liten chihuahua på bara ett par kilo blir 80 kg tung redan vid en krock i 50 km/h. Man kan ju bara föreställa sig vilka konsekvenser det kan få för de som sitter i bilen, säger Jenny Stenberg.

Hundras Ursprunglig vikt  vikt vid krock i 50 km/tim vikt vid krock i 90 km/tim
Chiuaua 2 kg 80 kg 256 kg
Jack Russel terrier 6 kg 240 kg 768 kg
Schnauzer 15 kg 600 kg 1920 kg
Schäfer 30 kg 1200 kg 3840 kg
Grand Danois 65 kg 2600 kg 8320 kg

Källa: NTF SkåneDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

2 svar på Låt hunden resa säkert i midsommar

  1. Pingback: Hunden måste färdas säkert i bilen | What If...

  2. Britt-Marie skriver:

    Tyvärr ser man lösa hundar både i fram och baksätet på bilar 🙁

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.