Projektet ”Hundar i Sverige”

Projektet började med en resa till Helsingborg.

Två vardagshjältar, Belinda Andersson och Emma Toft har regelbundet varit i Värmestugan i Helsingborg för att göra en insats för hemlösa människor. De insåg att det inte bara var människorna som levde i nöd, utan många av dem hade hundar som var undernärda och hade allt från ohyra i pälsen till svårare åkommor.

De bestämde sig för att försöka få mat och annat till hundarna sponsrat från olika företag. Och…de lyckades samla ihop 600 kg foder! Förutom det så blev de sponsrade med koppel,selar, halsband och andra tillbehör, samt en skåpvagn som de fyllde och begav sig till Helsingborg med.

Bild2

Väl där köade hemlösa människor med sina fyrbenta vänner. De möttes av stor tacksamhet och fick det ena efter det andra levnadsödet berättat av människor som gladde sig över en medmänniska, som vill lyssna.

På bilden ser ni Simba som har fått mat och ett nytt halsband!

Bild1

Somliga av hundarna var svårt sjuka. Någon hade bringan full med bölder.
Det blev en dag och hemresa fylld med tårar.

Men sorgen visste inte några gränser. Under sin vistelse fick de veta att det finns gatuhundar i Helsingborg. De är mest aktiva nattetid och håller till på ställen där även hemlösa människor försöker hitta mat och annat av värde som på soptippar, hamnar och uteserveringar utanför stan efter stängningsdags. Chockade över insikten om något som ingen av dem trodde fanns i Sverige bestämde de sig för att invänta natten och åka ut till de ställen som de hade blivit tipsade om. Tyvärr så fick de gatuhundarnas existens bekräftad…

Själv läste jag om deras insats på facebook. Någon hade i vanlig ordning delat och strax innan kl 06 på morgonen satt jag plötsligt upp i sängen och kunde knappt tro det jag läste,”…gatuhundar i Sverige”

Klarvaken slängde jag mig på luren. Jag hade helt glömt bort vad klockan var, utan tänkte bara att jag måste få prata med henne som upplevt det här. Ingen svarade. Skulle jag själv svarat om ett okänt nummer ringde innan kl. 06 en morgon, nja kanske inte. Skamsen över mitt plötsliga infall la jag på och hoppades på att jag inte hade väckt någon.

Några timmar senare fick jag kontakt med Belinda. Vi pratade ihop oss och jag bestämde mig för att hjälpa till i projektet.

Nu, några månader senare är vi tre som jobbar ihärdigt med att hjälpa utsatta hundar, Belinda Andersson, Emma Toft och så jag. Vårat mål är att ge hundarna tak över huvudet, vård, en mätt mage och värme. Vi vill öppna ett hundstall i Kristianstad. Hundstallet kommer att heta ”Hundar i Sverige”. Vår förhoppning är ett samarbete med polisen. En del hittehundar och de flesta omhändertagna hundar kommer via dem. Men vi kommer även själva att åka ut nattetid för att ta in gatuhundar som vi hittar. Vi kommer även att erbjuda vår hjälp till hemlösa människor med hundar. Kanske behöver de lämna dem ett tag hos oss för vård eller av annan anledning för att sedan hämta dem igen.

Kristianstad ligger bra till ur ett strategiskt perspektiv eftersom vi vill ha både Skåne och Blekinge som upptagningsområde.

En diskussion är inledd med Malmö Djursjukhus som är positiva till ett samarbete. Hur samarbetet kommer att se ut är dock inte riktigt klart än.

Men vår största puck just nu är att hitta ett lämpligt ställe som vi kan bygga om så att det passar verksamheten! Och för att lyckas behöver vi all hjälp vi kan få.

Vi som jobbar med projektet har alla tagit hand om en omplaceringshund. Min berättelse har ni fått här på Dognews, berättelsen om Pollux. En fysiskt och mentalt sargad hund som nu har har fått ett bra liv.

Vi vill även ge andra hundar samma möjlighet. En ny start!

Besök vår sida på facebook och sprid den gärna. På det sättet kan du också göra en insats för hundarna.

https://www.facebook.com/hundarisverige

Skulle något alls finnas om ingen upplevde det och sa, ”Det finns något”? Det finns gatuhundar i Sverige.

Bakom ”pennan”,
Tatjana ZeidlerDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

3 Responses to Projektet ”Hundar i Sverige”

 1. Emma skriver:

  Kanske dax att ta bort det här eftersom det inte visade sig finns ens en uns sanning i det?

  • dognewss skriver:

   Hej Emma, Kan Du förklara vad Din kommentar syftar på? Var kan vi finn info om att detta projekt inte finns eller har någon sanning i? Ber att få det skriftligt med hänvisning till material som talar mot detta.

 2. Tatjana Zeidler skriver:

  Tyvärr så finns den där unsen sanning i det som står. Föreslår att du pratar med Belinda Andersson. Hennes nummer finns på fb-sidan.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.