Så hjälper du hunden att klara värmen

ifbild

I sommarvärmen riskerar många hundar att drabbas av överhettning, inte bara i stekheta bilar utan även vid för mycket bollkastande och springande i solen. Värmeslag kan vara livshotande. Så gör du om hunden drabbas.

Temperaturen ligger kring 25-graderssträcket och värmen väntas hålla i sig. Härligt tycker kanske de flesta. Men både människor och djur lider också av hettan.

Inte minst gäller det många hundar. Försäkringsbolaget If får varje sommar in många anmälningar om hundar som fått värmeslag eller till och med avlidit i hettan.

Hundar kan ha svårt att hantera värme och drabbas lätt av värmeslag, bl a för att de saknar svettkörtlar. Valpar och gamla hundar är särskilt utsatta. Trubbnosiga raser, överviktiga hundar och sådana med mycket päls är också mer känsliga.

Det är inte bara i bilen som hunden kan bli för varm. En dag på stranden eller en cykeltur i solen kan också ge värmeslag.

– Det förekommer tyvärr att hundar avlider av värmeslag. Ofta hände det efter att de har varit överaktiva i solen och ägarna inte har haft koll på tecken som tyder på att hunden varit för varm, säger Jenny Stenberg, djurexpert på If.

Symptom på att hunden är på väg att bli överhettad är om den börjar andas med snabba och tunga andetag, har vidöppen mun och tungan utsträckt så långt det går. Den kanske lägger sig ned och pressar magen mot marken i ett försök att svalka sig, då det finns ytliga blodkärl i buken och de flesta hundar också har mindre päls där.

Hunden kan också börja dregla, bli förvirrad och till och med svimma. Det är ett livshotande tillstånd.

– Det är livsviktigt att alltid ha vatten och skugga tillgänglig för hunden när det är varmt, säger Jenny Stenberg.

Ifs tips – så gör du om hunden drabbats av värmeslag

  1. Ta omedelbart in hunden i svalkande skugga eller inomhus om det är svalt.
  2. Sänk kroppstemperaturen genom att duscha hunden eller blöta ned den i ljumsken med kalla våta handdukar.
  3. Se till att hunden dricker ordentligt, gärna 0,5 dl per kg kroppsvikt och dygn.
  4. Kontakta veterinären om hunden varit förvirrad eller svimmat.

 Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.