Om ditt djur utsetts för brandrök!

Råd till smådjursägare vid stora bränder

Vid stora bränder finns det flera viktiga saker att tänka på när det gäller hundar och katter.

Håll hundar och katter inomhus och motionera dem inte mer än absolut nödvändigt. Se till att djuren är märkta med ett halsband med namn och telefonnummer till djurägaren ifall de skulle komma bort från sin ägare. Många djur kan bli stressade av bränder och rök och det är viktigt att de kan identifieras och en djurägare kan kontaktas vid behov.

Om ditt djur fått direkta skador som du kan se från branden eller har kommit i kontakt med en varm yta så kontakta veterinär omgående. Om det finns öppna sår så håll en ren fuktig handduk emot såret tills ni kan komma till en veterinär.

Brandrök och mycket varm luft kan orsaka stora skador till andningsvägarna hos våra husdjur och det är inte säkert att vi ser omfattningen av dessa skador direkt. Kontakta veterinär om ditt djur andas snabbare än vanligt, har ett annorlunda andningsmönster, använder buken för att andas, om det kommer ett rosslande eller väsande ljud vid andning eller vid kraftig hosta. Det är viktigt att vara observant på att dessa symptom kan komma några dagar efter att ditt djur utsatts för rök eller varm luft. Det är då lika viktigt att kontakta veterinär.

Gamla, unga eller djur med andra kroniska sjukdomar, framförallt till andningsvägarna, kan vara extra känsliga för brandrök och dessa behöver hållas under extra uppsikt.

Råd om hantering av häst

Rök i luften kan irritera hästens slemhinnor, luftvägar och andningsorgan. Håll gärna hästen inomhus om det är möjligt. Det är viktigt att inte anstränga hästen så håll den i vila.

Observera hästen för symptom på andningsbesvär såsom t.ex. hosta, näsflöde, rinnande ögon eller onormal andning t.ex. bukandning.

Hästar med kroniska luftvägsproblem såsom t.ex. bronkit, är känsligare och kan försämras vid inhalation av rök. Håll extra koll om du har en sådan häst.Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.