Sveriges äldsta djursjukhus fyller 60 år

evidensia

I år firar Evidensia Specialistdjursjukhuset Helsingborg 60 år i djurens tjänst.

När man står utanför djursjukhuset i Helsingborg är det svårt att föreställa sig det gamla militära området Berga. Av kaserner och sjukstall syns inte ett spår, men de fanns här när djursjukhuset grundades i samband med att det sista skånska kavalleriet lades ner 1954. Sedan dess har mycket hänt. Smådjursavdelningen invigdes 1987, den stora fina ridhallen byggdes 2007 och förra året öppnades det enastående CT-centret för bilddiagnostik.

Nu tar 60-åringen sikte på framtiden. Smådjurssjukhuset har stora planer för ny infektionsklinik, föreläsningssal, större butik och större utrymme för operation. Hela tiden har antalet patienter ökat. Samtidigt har veterinärmedicinen gjort stora framsteg. Vi har aldrig haft så högkvalitativ vård som i dag. Det finns till exempel helt andra möjligheter att fastställa vad som är problemet med ett djur, jämfört med för 60 år sedan.

Djursjukhuset i Helsingborg har alltid haft som tradition att ligga i framkant. Två faktorer har lockat fram specialistinriktningen, både på smådjursavdelningen och hästsidan. Dels finns höga ambitioner inom veterinärgrupperna. De vill åstadkomma resultat som tål att jämföras med resten av världen. Dels är orsaken det förändrade konkurrensläget. För två år sedan var djursjukhuset i Helsingborg med och grundade Evidensia Djursjukvård, som i dag är Nordens kvalitetsledande djursjukvårdsgrupp.

Det finns flera personer att tacka för att Helsingborg har ett så kompetent djursjukhus, som är redo att hjälpa sjuka djur när som helst på dygnet. En av dessa människor är Fritz Sevelius, veterinären och visionären som grundade djursjukhuset 1954. Han kallas ibland för den svenska djursjukvårdens fader. Fritz Sevelius förstod att djursjukvårdens framtid fanns hos sällskapsdjuren, snarare än hos djuren inom lantbruk och militär. Fritz Sevelius och djursjukhuset i Helsingborg var på så sätt med och formade den moderna svenska djursjukvården.

Detta händer i helgen:

  • Fredag den 10 oktober – Jubileumsmingel för inbjudna gäster kl 13-17. Officiell ceremoni, tal, tårta och underhållning.
  • Söndag den 12 oktober – Öppet hus för allmänheten kl 11-15. Kika in bakom kulisserna på både smådjurs- och hästavdelningen på vårt fina djursjukhus. Möt personal och utställare. Mingel, uppvisningar och roliga överraskningar.

 Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.