Barn och hundar ger liknande signaler i hjärnan hos männsikan

Genom att skanna hjärnan hos mödrar som också är hundägare, visar forskare att barn och husdjur framkallar liknande signaler i hjärnområden som är kopplade till känslor och belöning. Studien, som publicerades i PLOS ONE , tyder på att hundägare verkligen älskar sina hundar som sina barn.

Så hur lika är människo-hund förhållande och föräldrar och barn? En grupp ledd av Massachusetts General Hospital s Lori Palley och Luke Stoeckel undersökte skillnader i hur vissa hjärnstrukturer aktiveras när kvinnorna visade bilder på sina barn och deras hundar. Nivåer av neurohormoner som oxytocin – som är involverad i par-bindning och mödraskap – stiger efter interaktion med husdjur och nya hjärnavbildningstekniker hjälper oss att börja förstå den neurobiologiska grunden för relationen.

Forskarna rekryterade 16 kvinnor med minst ett barn i åldern två till 10 och en hund som har varit en del av hushållet i minst två år. Deltagarna avslutade flera frågeformulär med frågar om deras relationer till sina barn och till deras hund, som innehöll fotografier som var tagna i sina egna hem.

Då forskarna använde funktionell magnetisk resonanstomografi (fMRI) – som mäter hjärnans aktivitet baserad på blodflödet och syrenivåer – för att skanna hjärnan av kvinnorna som de visade bilder på deras barn och deras hundar. Dessa bilder varvades med  obekanta barn och hundar. Varje kvinna fick också se bilder baserat på saker som trivsel och spänning. Det visade slående likheter och skillnader i hur olika regioner reagerade. Hjärnområden kopplade till känslor, belöning, tillhörighet, visuell bearbetning, och social interaktion visade alla ökad aktivitet när de visade antingen sina egna barn eller hund, men inte med okända barn och hundar.

Patterns of Brain Activation when Mothers View Their Own Child and Dog: An fMRI Study

Your Baby and Your Dog Light Up Similar Parts of the BrainDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Barn och hundar ger liknande signaler i hjärnan hos männsikan

  1. Pia-Margherite Inden skriver:

    Javisst, det har man sedan länge insett i den praktiska verkligheten, vilket också inneburit att de flesta aktiva med djur utanför djurproduktion är kvinnor

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.