Så tryggar du skogspromenaden med hunden

Nu är hösten här och allt fler hundägare tar med sin fyrbenta familjemedlem till skogen. Men bland prasslande löv och vidsträckta motionsstråk lurar flera faror för hunden. Sveland Djurförsäkringar tipsar om hur du undviker besvärande insekter, farliga djur och giftiga svampar. 

Många väljer att skaffa hund under sommaren. Nästan dubbelt så många försäkrar sina valpar under perioden juni-juli jämfört med januari-februari, visar Sveland Djurförsäkringars statistik för 2014. Med höstens ankomst ger sig allt fler nyblivna hundägare ut i skogen, som är en spännande plats för valpen att utforska. Tänk dock på att för långa promenader kan vara skadliga för den växande hunden.

Unghundar har en tendens att äta olämpliga saker och en av farorna som lurar i skogen är ekollon. Dessa innehåller det giftiga ämnet tannin som är ett frätande ämne som är skadligt för hunden. En vanlig reaktion är att mag- och tarmkanalens väggar blir inflammerade eller att det blir skador på lever eller njurar. Några symptom som uppstår i samband med tanninförgiftning är trötthet, aptitbrist och förstoppning. Eftersom det inte finns någon behandling är det extra viktigt att vara vaksam under skogspromenaden, för att undvika att hunden får tag på ekollon.

Så här års är skogen även full av svampar. Tyvärr är många sorter giftiga för både ägare och hund. Håll hunden inom uppsikt och träna den på att inte äta olämpliga saker under promenaden. Om en hund fått i sig giftig svamp kan symtom vara trötthet, kräkningar och diarré. Om du misstänker förgiftning är det viktigt att snabbt uppsöka veterinär som kan behandla hunden med kräkframkallande medel och understödjande dropp vid behov.

Vilda djur och insekter Även vilda djur kan ställa till det för hunden. Paddor har ett slags slem på ryggen som kan orsaka illamående och ökad salivutsöndring. Det finns ingen behandling som hjälper mot denna förgiftning men tillståndet går dock över av sig självt. Vildsvin är ett annat djur som är desto farligare för hunden, speciellt vid jakt. Sårskador är en vanlig skada som är förknippad med vildsvinsjakt. Har man riktig otur kan de vassa betarna riva upp hundens buk, vilket ger allvarliga skador. Befinner man sig i vildsvinstäta områden och inte har god inkallning på sin hund är det därför säkrast att hålla den kopplad, då vildsvin kan uppleva hundar som ett hot.

–  Skador som är orsakade av vildsvin är vanliga under hösten. Som hundägare är det
därför viktigt att vara uppmärksam under skogspromenaden. Om hunden blir jagad av ett vildsvin kan det sluta riktigt illa, säger Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.

Fästingar förekommer i skogen även under hösten, särskilt i södra Sverige. Vid milt klimat kan de till och med överleva vintertid, så sluta inte att använda förebyggande fästingmedel på hösten. Fästingar kan orsaka borrelia, anaplasma eller i värsta fall TBE, fästingburen hjärninflammation. Muskelvärk, feber och klåda är några vanliga symptom på dessa sjukdomar. Fästingar bör alltid tas bort med en pincett så snart de upptäcks. Tänk på att få grepp om fästingens huvud. Undvik också att vrida eller klämma, dra istället pincetten rakt utåt.Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.