Mänsklig fåfänga styr hundaveln

avel

Människan har genom avel förändrat utseendet på de flesta hundraser skriver AB i sin artikel som heter ”Så har hundraserna ändrats genom avel”. AB använder också rubriken ”Frisk vovve blev sönderavlat vrak” på sin första sida. 

Tyvärr måste du vara Plus prenumerant hos AB för att kunna läsa artikeln, vår nyfikenhet tvingade oss att betala 29 kr bara för att läsa det vi redan visste om hundavel.

Så som att Schäfern tidigare var rak i ryggen, ­hade långa bakben och en smidig kropp med en vikt på ungefär 25 kilo.  Men med avel genom åren har Schäfern avlats till att den fått allt kortare bakben och kraftigare bog. Idealvikten har ökat och ligger strax under 40 kilo. Hela kroppen sluttar bakåt och rasen dras med svåra höft­problem.

Den Engelska bulldogen har efter mer än hundra års intensivt avlande, så stort ­huvud att valparna ­oftast måste förlösas med kejsarsnitt.  Rasen dras med andningsproblem på grund av den korta nosen, hudvecken orsakar irritationer och de får ofta svåra ögon- och öroninfektioner.

I artikeln tar man också upp Mopsens rasproblem så som ögoninfektioner och svårt att andas. Man berör även Bullterriern som har bett problem och valparna kan födas döva. Även Basset Hound vars ben har blivit kortare med åren så hunden kan ha svårt att röra sig och öron som blivit längre samt överlopps hud som kan ställa till problem. Sankt Bernhardshunden har fått problem efter långvarig avel så som bland annat höftproblem, blödarsjuka och olika magåkommor. Rasen har blivit betydligt större och fått kortare nos och mer lös hud.

Från begynnelsen är de flesta hundraser framavlade för egenskaper. Men allt eftersom hundarna blivit mer ett sällskapsdjur än en arbetande hund så har bedömningen mer handlat om utseendet. För att stävja de värsta överdrifterna på hundtävlingar har Svenska kennelklubben tagit fram nya anvisningar för hur de 47 hårdast avlade ­raserna ska bedömas. Det viktigaste är att vi backar bandet så att våra hundar kan leva ett sunt och friskt liv, säger Hans Rosenberg till AB.Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

7 svar på Mänsklig fåfänga styr hundaveln

 1. Pia-Margherite Inden skriver:

  Tyvärr är det de båda stora intresseorganisationerna SKK för sällskapsraser respektive SBK för bruksraser som bär ansvaret för aveln och de prioriteringar som utställningsdomarna, utbildade av SKK gör. De har inte tillsammans med rasklubbarna ställt tillräckliga krav på uppfödarna – utan har låtit även flagranta parningar som direkt bryter mot sina egna uppställda avelsregler passera.

 2. Malea Hellström skriver:

  Vill nog snarare påstå att det är hundutställningarnas fel.
  Domare som tar fram vissa modeller och ger övertypade hundar höga poäng och höjer status på dessa ģör att uppfödare avlar fram fler av dessa.
  Alla vill då ha valpar efter dessa hundar och låna dessa hundar till avel.

 3. Caen Elegans skriver:

  Are you kidding me? This newspaper is charging for work they plagiarized!
  http://dogbehaviorscience.wordpress.com/2012/09/29/100-years-of-breed-improvement/

 4. Pingback: Aftonbladet tar betalt för plagiat |

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.