Dålig tandhälsa hos hund och katt kan få allvarliga följder

anicura

Foto och text: Anicura

Ett av de vanligaste problemen hos framför allt hund, men även katt, är dålig tandhälsa. Dels beror det på att våra husdjur numera uppnår en allt högre ålder, dels på grund av okunskap kring tandvård. Nu satsar AniCura på en informationskampanj, kring tänder och munhälsa, som ska upplysa djurägare om vikten av regelbunden tandvård och kontroller för att slippa obehagliga överraskningar.

När djur äter bildas plack på tänderna som innehåller bakterier. Placken mineraliseras i sin tur av saliven och bildar tandsten. Detta gör tanden mottaglig för både karies och tandköttsinflammation (gingivit) som i sin tur kan orsaka tandlossning och svårare sjukdomar som följd. Så här förklarar Charlotte Kristiansen, veterinär med odontologi som specialkompetens, på AniCura Läckeby Djursjukhus:

”Många hundar och katter går länge med obehandlad gingivit som immunförsvaret ständigt får jobba med. Djuret blir då mer mottagligt för andra infektioner och inflammationen gör att det skapas fickor i tandköttet där bakterier kan krypa in och frodas. När hunden eller katten sedan tuggar förs bakterierna runt i kroppen, även till organ som njurar, lever och hjärta, vilket kan orsaka mycket allvarligare sjukdomar. Därför är det viktigt att borsta tänderna varje dag och att gå på regelbundna kontroller.”

Även om djuret äter, gnager på ben eller apporterar, kan det ha tandvärk. I dessa fall undviker det bara att använda sina dåliga tänder. Tecken på tandvärk är ofta trötthet, aggressivitet, klåda och ökad törst.

”Medvetenheten om tandvärk och tandvård ökar, vilket vi är glada över. Men fortfarande är det alldeles för vanligt att det kommer äldre hundar, där jag blir tvungen att dra ut majoriteten av tänderna på grund av tandlossning. Hade djurägarna borstat tänderna och gått på kontroll med sitt djur, vartannat eller vart tredje år, hade de haft en friskare och gladare kompis och sluppit så stora ingrepp och kostnader”, fortsätter Charlotte Kristiansen.

Inom AniCura finns flera veterinärer med specialistkompetens inom odontologi, dvs. läran om tänderna och dess sjukdomar, bland andra Jens Ruhnau, diplomerad inom odontologi från EVDC – European Veterinary Dental College, verksam vid AniCura Tanddyreklinikken i Måløv, nära Köpenhamn.Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.