Fiskolja till dräktiga tikar ?

De flesta hundägare ger eller har gett fiskolja till sina hundar, vad man kanske inte tänker på är att fiskolja är rik på A- och D-vitamin.

Speciellt under dräktighet skall man vara försiktig med A-vitamin.

Livsmedelsverket varnar gravida, man skriver att gravida bör vara försiktiga med fiskleverolja eftersom den kan innehålla höga halter A-vitamin. Gravida rekommenderas också att undvika lever och leverrätter. Leverpastej går dock bra att äta eftersom den inte innehåller så mycket lever och inte äts i några större mängder.

Att överdosering av A-vitamin riskerar ge valpar med gomspalt är dock vetenskapligt bevisat. Redan 1967 publicerades en studie där man överdoserat A-vitamin till beagletikar under 17-22:a dräktighetsdygnet. När valparna föddes hade de gomspalt. Den dagliga dosen A-vitamin i experimentet var emellertid extremt hög – många gånger högre än det normala dagsbehovet. Kritiker av studien menar att det i princip är omöjligt att av misstag nå upp till så höga nivåer vid vardaglig utfordring av dräktiga tikar. Men att stora doser A-vitamin är skadligt är man däremot överens om och eftersom man inte känner till exakt var gränsen går för överintag, finns anledning till viss försiktighet.

Källor: Gomspalt och andra förslutningsdefekter hos småvalpar

LivsmedelsverketDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.