Boss blev inte 9 månader utan somnade in i familjens famn

Det kom ett hjärtslitande brev från uppfödare Karin Becker om valpen Boss som insjuknade i Lobulär dissekerande hepatit. Till Boss minne publicerar vi Karins brev här på Dog News.

Boss blev inte 9 månader utan somnade in i familjens famn 2014-06-14. Den vackraste av dem alla finns med oss i våra minnen och väntar på andra sidan. vi saknar honom enormt mycket och tänker på dig Bosse. Du kommer alltid att finnas med i vår familj, hjärtan och i våra tankar. Vi älskar dig!!! Det värsta är att denna fruktansvärda sjukdom ”Lobulär Dissekerande Hepatit” kan ingen överleva. Hjälp oss i kampen att bevara en frisk Rhodesian Ridgeback. Vi kämpar för Boss och för alla andra Rhodesian Ridgebacks där ute och de som i framtiden kommer. Vi lovade Boss att gå till botten med detta och det kommer vi att hålla.

 

boss

ZimbaMoyo’s I am Mr Big Boss

Född 2013-09-15—Död 2014-06-14

Kronisk hepatit och lever cirrhoser har under senare år diagnostiserats med en ökande frekvens hos hundar. Etiologiskt kan kronisk hepatit delas in i flera grupper- koppar associerad- infektiös (infektiösa är inte så viktig när det gäller kroniska leversjukdomar på hund som på människa)- läkemedel eller toxin inducerad, (det är många läkemedel och gifter som kan orsaka leverskador) men de flesta har en okänd orsak.

Hos människa är underskott av alfa-1-antitrypsin (AAT) en väl dokumenterad ärftlig orsak till kroniska leversjukdomar. AAT är ett glykoprotein som produceras i levern som svar på inflammation.

Det finns indikationer på att AAT spelar roll i patogenesen till kroniska leversjukdomar på hund, i studier som gjorts har man upptäckt att (Pi) I-typen av AAT kan indikera en predisponering av kronisk hepatit och lever cirros hos hund.

Fortsatt är gruppen med idiopatisk kronisk hepatit stor, och det råder oenighet och osäkerhet angående klassificeringen.

De hepatiter det talas om hos engelsk och amerikansk cocker spaniel, pudel, labrador retriver, westie med flera raser är definitionsmässigt samma som senare döpts till LDH

En två års studie under en epidemi av kronisk leversjukdom hos hund (ffa cocker spaniel) i Sverige indikerade att ärftliga faktorer kan vara inblandat.

Symptomen för LDH är:

Aptitlöshet –Kräkningar – Viktnedgång –Diarre –Trötthet – Nedstämdhet -Vätskeansamling i buken -Tappad muskeltonus – Vinglighet – Polydipsi/polyuri (sjukligt stegrande törst/onormalt riklig urinavsöndring) – Eventuellt ikterus (gulsot) – Lethargia (medvetslöshet/dvala ur vilken den sjuke kan väckas ur men som han genast sjunker in i igen)

Antingen drabbar det en individ eller en grupp i kullen. Insjuknande sker hos unga hundar. ( < 5 år). LDH har ett väldigt snabbt sjukdomsförlopp och hunden dör oftast inom 2- 4 veckor efter insjuknande. Det klassiska för sjukdomen är att blodproverna inte visar hur ”illa” det står till med levern. Därför är nog risken stor att inte upptäcka sjukdomen. Skulle hunden ändå hinna få en diagnos så är chansen till överlevnad under någon längre tid mindre än minimal. De lever blodprov man kan ta vid eventuella symtom är Alt, alp, total bilirubin, gallsyror , albumin och protein. Samt komplett blodstatus. På sjuka hundar tar man även ofta elektrofores. En diagnos fastställs med leverbiopsi eller obduktion, om hunden dör av oklar anledning med symptom liknande LDH är det viktigt med en obduktion. Problemet med sjukdomen hos cocker spaniel löstes då man tog bort de individer som fått affekterade valpar ur avel.

Man kan i dagsläget inte bevisa att LDH är ärftligt, det går då heller inte bevisa att det INTE är ärftligt. Man misstänker och det finns indikationer på att det kan finnas en familjär predisposition enligt forskningsrapporter.Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Boss blev inte 9 månader utan somnade in i familjens famn

  1. Carina skriver:

    Tusen tack för att ni tog med denna artikel och att ni hyllade vår älskade kille Boss, he was one of a kind! Denna artikel sprider kunskap och förhoppningsvis även försiktighet vid avel. Tack för en bra blogg!!!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.