Ny studie visar att hunden förstår mer än vi tror

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ifl Science belyser hundens förmåga att förstå vad vi människor säger, artikeln är baserad på en tidigare artikel från den vetenskapliga tidskriften Current Biology.

Där ett ungerskt forskarlag studerade hundar genom att placerade dem en i taget mellan två högtalare. Man växlade sedan ljud mellan mänskliga röster och andra ljud. Genom att  iaktta hundarna kunde man se åt vilket håll hundarna vände sina huvuden. Vidare lät man de mänskliga rösterna i högtalarna variera genom att prata både fort och långsamt och använda sig av bekanta ord men även främmande ord på andra språk.

Då hundarna hörde ljudbanden med verbalt innehåll på det språk de var vana att lystra till, vände sig de flesta av hundarna sig åt höger, vilket betyder att vänstra hjärnhalvan tog hand om den verbala bearbetningen. Samma resultat fick man fram om röstens dialekt var främmande för hundarna. Då ljudbanden var på ett obekant språk vände sig de flesta av hundarna sig till vänster i stället. Detta visar på högra hjärnhalvans bearbetning. De flesta av hundarna vände sig till vänster då de fick höra på tal med positiva och emotionella ljud där talet helt avlägsnades.

Detta visar att verbalt innehåll måste vara meningsfullt för att det ska resultera i en starkare reaktion från hundarnas vänster hjärnhalva, precis på samma sätt som för människor. När muntlig information är meningslös eller tas bort helt och hållet, och bara känslomässiga eller andra nyanser av mänskliga röster lämnas kvar, är den högra sidan av hjärnan mer aktiv, skriver Expressen.

Man har nu för avsikt att ta ta reda på om detta är ett resultat av tusentals år som husdjur eller är detta ett gemensamt drag som hundar och människor delar?

Studien visar inte exakt hur mycket hundar förstår när vi pratar med dem men resultaten visar att hundarna inte bara uppmärksammar vem som talar och deras tonfall utan hundarna hör också en del av orden vi säger till dem.

Dog Brains Process Human Speech In The Same Way We Do

Voice-Sensitive Regions in the Dog and Human Brain Are Revealed by Comparative fMRIDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Ny studie visar att hunden förstår mer än vi tror

  1. Del skriver:

    Min hund förstår inte mer än jag tror, för jag vet att han förstår otroligt mycket. Det är det enda han behöver göra här i livet. Han behöver inte handla julklappar, laga mat, tanka bilen, åka till jobbet. Han kan fokusera till 100% på det som sker i hans närområde, och det gör han.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.