Varannan hund och katt är rädd för fyrverkerier

 – Här är tipsen på hur du underlättar för våra fyrbenta vänner

Närmare hälften av svenska husdjursägare uppger att deras hundar och katter är rädda för fyrverkerierna under nyår. Det visar den nya undersökningen HusdjursPanelen genomförd av AnimailNordens största djuraffär på nätet. Karl Prytz, VD för Animail, listar här flera tips för vad husdjursägarna kan göra för att lindra obehaget för deras hundar och katter.

Den nya HusdjursPanelen från Animail visar att hela 43 procent av våra hundar och katter är rädda för fyrverkerierna under nyårshelgen. Många husdjursägare känner nu den annalkande stressen komma inför ytterligare en nyårshelg fylld av stress och rädsla för våra fyrbenta vänner.

bild1

–       Mängder av hundar och katter som tidigare chockats till djupa ljudfobier kommer att få genomlida nya kvalfulla personliga helveten varje år. Tyvärr inte bara under nyår utan också under andra stora helger då fyrverkerier gärna skjuts av vid allt fler tillfällen under året, säger Karl Prytz, VD för Animail.

bild2

Ingen större skillnad vad gäller rädsla för fyrverkerier mellan hund och katt

En fjärdedel av husdjursägarna i undersökningen svarar att deras hund eller katt alltid är rädda för fyrverkerier vid nyår. De medverkande i undersökningen som är hundägare svarar i något större utsträckning att deras husdjur är rädda för fyrverkerier, skillnaden mot kattägare är dock inte speciellt stor.

bild3

Närmare 6 av 10 rädda hundar och katter befinner sig i ett tyst rum under nyår

Bland de med husdjur som är rädda för fyrverkerier hanterar de flesta det genom att låta hunden eller katten vara inomhus i ett tyst rum. Några, 16 procent, reser bort medan ett fåtal ger lugnande medel. Endast ett fåtal, 17 procent, av husdjursägarna gör inget för att lindra stressen och rädslan för husdjuret under nyår.

bild4

Fetvadd, hundpsykolog eller resa till en avlägsen plats

–       Ett annat bra förslag är att i god tid vänja din hund att acceptera fetvadd i öronen, det dämpar ljudet. Vänj din hund korta stunder i taget och låt den få leta godisbitar du placerar ut under tiden, tipsar Karl Prytz vidare.-       Har man en hund som tidigare chockats av fyrverkerier är det bästa att ta kontakt med en utbildad hundpsykolog. Precis som undersökningen visar så väljer många husdjursägare att åka bort någonstans där det inte smäller, eller där smällandet i alla fall är mindre intensivt, avslutar Karl Prytz.

–       Har man en hund som tidigare chockats av fyrverkerier är det bästa att ta kontakt med en utbildad hundpsykolog. Precis som undersökningen visar så väljer många husdjursägare att åka bort någonstans där det inte smäller, eller där smällandet i alla fall är mindre intensivt, avslutar Karl Prytz.

8 av 10 svenska husdjursägare köper julklappar till sina hundar och katter

Undersökningen som gjordes under november – december 2014 visar också att hela 8o procent av mattar och hussar alltid eller ibland köper julklappar till sina husdjur till ett värde mellan 300 – 500 miljoner kronor. Bara en av tio köper aldrig julklappar till sina husdjur. 8 av 10 av dem som köper julklappar till sina husdjur slår också in dem i julklappspapper. Leksaker, tuggben och godis är de mest populära julklapparna. Läs mer om husdjur och julfirande på Husdjurspanelen.se.

7 tips på hur du kan underlätta för din hund eller katt under nyårshelgen

Karl Prytz, VD för Animail, listar här sina sju bästa tips för hur du som husdjursägare kan underlätta för din hund eller katt när det smäller som värst under nyårshelgen:

1.       – Prata med grannarna om att förhindra fyrverkeri före en viss tid på kvällen och efter t.ex. kl. 01.00 inpå nyårsdagen.

2.     – Rasta hunden innan smällandet börjar på allvar.

3.     – Ljudisolera ett rum så mycket som möjligt med filtar för fönster och dörrar.

4.     – Ha en hund/kattbur i rummet som är täckt med filtar, där hörs ljuden ännu mindre.

5.     – Maskera oljuden med musik från en radio, stereo eller TV.

6.     – Vara med hunden/katten och försök få den att leka eller vara upptagen med något annat, t.ex. öppna godispaket.

7.     – Tänka på att inte trösta hunden/katten eftersom det kan öka hundens/kattens oro. Är hunden/katten i panik är det okej att lugna och ge den trygghet.

För mer information om undersökningens resultat samt för att finna mer grafik, vänligen besök: www.husdjurspanelen.se

Om undersökningen

HusdjursPanelen är en återkommande undersökning som genomförs av Animail och som avser att utröna svenskars kunskap, inställning och relationer till sina husdjur. 2,5 miljoner svenskar äger minst ett husdjur.

Denna undersökning har utförts av Enkätfabriken på uppdrag av Animail.se under november månad 2014. Enkäten är webbaserad och 1006 respondenter har medverkat.

HusdjursPanelen från Animail är en undersökning som genomfördes i slutet av november med 1006 husdjursägare i hela Sverige. Av dessa är 48 procent hundägare, 29 procent kattägare och 22 procent både hund- och kattägare. 1 procent äger en annan typ av husdjur.Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.