Kennelhosta skrämde hundutställare från My Dog?

Årets My Dog fick drygt 3 000 färre besökare och 1 000 färre anmälda hundar än förra året, rädsla för att smittas av kennelhosta kan vara en av orsakerna säger arrangören till GP.

I nästa år skall arrangören ordna en europeisk grooming-tävling i samband med mässan för att försöka locka tillbaka en del av deltagarna och besökarna.

Vi på Dog News valde att stanna hemma från utställningen på uppmaning av vår veterinär, då vi har en valpkull på 3 veckor hemma. Veterinären sa att det är en onödig risk att ta då man har ovaccinerade valpar i hemmet.

Även i Skåne sprids kennelhosta just nu. Så skyddar du hunden mot kennelhosta, titta på video här.

De smittämnen som anses vara de vanligaste orsakerna till kennelhosta, CPiV-2, CRCoV och Bordetella bronchiseptica, överförs framför allt när en sjuk hund kommer i kontakt med en annan hund så att smittämnen kan överföras via nos-nos kontakt eller via hosta/nysning. Man kan också överföra smitta via gemensamma vattenskålar, föremål som hunden tar i munnen eller genom till exempel tandinspektion av flera hundar. I en svensk studie har vi visat att spridning av CPiV-2 gynnas av att hundarna deltar i tävlingar eller vistas på hunddagis medan Bordetella bronchiseptica sprids ändå, troligen på grund av att bordetella-smittade hundar är smittförande längre tid än vid CPiV-2 och genom att Bordetella bronchiseptica kan överleva länge i miljön utanför hunden, vilket inte gäller för CPiV-2. Motsvarande studier för CRCoV  har ännu inte gjorts i Sverige.

Fakta kennelhostaDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Kennelhosta skrämde hundutställare från My Dog?

  1. Pingback: Flera medier varnar för kennelhosta |

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.