Regler om användning av hundfoton tagna av annan person

bilddog

Det är många som inte vet vad man får och inte får göra med foton som man inte tagit själv. Tänkte reda ut begreppen nedan. 

Även om du har fått ett foto på din hund tillsänt dig av upphovsmannen (den som tagit bilden) så betyder det inte att du har rätt att använda bilden fritt till vad som helst. Du måste alltid varje gång du använder bilden ange upphovsmannens namn samt fråga upphovsmannen om lov att använda den om inget annat sagts vid tillfället du fått bilden.

Det är många hundbilder som används olagligt både i tryck och på internet av personer som inte har lov av upphovsmannen att använda dem. Det räcker alltså inte med att du fått bilden via tex ett email.

Bilder och upphovsrätt

Frågor och svar ur broschyren ”Att tänka på som upphovsman”

1. VAD KÖPER JAG? 
När du beställer en bild genom ett uppdrag eller från ett arkiv köper du bara rätten att använda den i ett bestämt sammanhang. All övrig användningsrätt – UPPHOVSRÄTT – är alltid upphovsmannens.

2. VEM ÄGER BILDEN? 
Äganderätten till det levererade originalet är alltid upphovsmannens. För att du ska få behålla det analoga eller digitala originalet krävs en överenskommelse med upphovsmannen. Originalet får lagras digitalt i en tryckprocess men måste avlägsnas och returneras till upphovsmannen efter produktionen.

3. HUR FÅR BILDEN ANVÄNDAS? 
En bild får bara användas på det sätt som du har kommit överens och avtalat med upphovsmannen om. Det gäller exempelvis en viss typ av trycksak med angiven upplagestorlek och spridning eller publicering på en hemsida på Internet under en viss tid. Skulle något ändras efter överenskommelsen, måste upphovsmannen först godkänna ändringen. 

4. VAD GÄLLER NÄR BILDEN SKA ÅTERANVÄNDAS? 
Om en bild ska återanvändas måste du först kontakta upphovsmannen. Tänk på att upphovsmannen kan ha rätt till ny ersättning vid återanvändning.

5. FÅR BILDEN ÄNDRAS? 
Inga ändringar i bilden får göras utan upphovsmannens tillstånd. Det gäller beskärningar, retuscher, digital manipulering eller andra ändringar. För redaktionell publicering finns ibland en praxis som säger att beskärning av bilden kan tillåtas. Förutsättningen är då att bildens innehåll inte förvanskas och att upphovsmannen känner till beskärningen i förväg. 

6. SKA UPPHOVSMANNENS NAMN ANGES NÄR BILDEN ANVÄNDS? 
Upphovsmannens namn ska anges när bilden används. Skyldigheten att ange upphovsmannen följer av upphovsrättslagen och ligger i upphovsmannens ideella upphovsrätt till bilden. I vissa sammanhang är det praktiskt omöjligt att namnge upphovsmannen men de tillfällena är få. Huvudregeln är därför alltid att ange upphovsmannens namn eller annan uppgift som identifierar upphovsmannen. Om upphovsmannen har försett sitt digitala original med uppgifter som identifierar och upplyser om villkoren för användningen av bilden får inte dessa plockas bort utan upphovsmannens tillstånd när du använder bilden. Detsamma gäller om originalet innehåller kopieringsskydd eller annan teknisk skyddsåtgärd.

Flera regler om upphovsrätten finner du härDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.