Köld, kyla och hundar

Denna artikel är till för att hjälpa dig att förstå farorna med kölden och ge dig råd om hur du hanterar kylan så du kan njuta av vintervädret tillsammans med din hund!

Vad händer om kroppen blir för nedkyld?

För låg kroppstemperatur, s.k. hypotermi, kan faktiskt uppstå redan vid relativt mild kyla om hunden utsätts för långdragen köldexponering. Kroppens naturliga skydd mot kyla är dels att främst de ytliga blodkärlen drar sig samman. Därmed minskar värmeavdunstningen från kroppsytan och blodgenomströmningen till kroppens allra viktigaste organ prioriteras. Dessutom börjar musklerna skaka ofrivilligt och somliga hormoner frisätts i kroppen för att öka kroppens värmegenerering. Dessa skyddsmekanismer fungerar dock inte under längre exponering för kyla. Risken finns då att köldskador uppstår. Läs hela artikeln hos Vetzoo.seDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Köld, kyla och hundar

  1. Idis skriver:

    Vilken bra artikel! Tack för den 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.