Nytt test mäter hur allergivänlig din hund är!

ny_bild_testkitNu finns Allergenius Dog, världens första individuella allergentest. Utifrån flera stora internationella forskningsstudier går det att fastslå att allergivänliga hundraser är en myt, allergivänligheten skiljer sig istället mer mellan individer. Allergenius Dog mäter därför hur mycket allergen den individuella hunden utsöndrar och hjälper samtidigt allergiforskningen på vägen mot det övergripande målet: att bota pälsdjursallergi.

Allergenius Dog ger forskningen värdefull information Hur genetiska och andra faktorer påverkar hundars utsöndring av allergen har hittills varit okänt eftersom det tidigare inte har funnits något enkelt sätt att testa eller mäta den. Med hjälp av Allergenius Dog går det nu att förändra. Testet är framtaget av Medi-Tec tillsammans med ett forskningsteam på Karolinska Institutet. Ambitionen är att genomföra allergentestet på ett så stort antal hundar som möjligt, för att kartlägga i vilken grad de är allergivänliga och vad det beror på. Med hjälp av testresultaten kan forskningsteamet få mer kunskap om hundallergi – kunskap som Medi-Tec sedan kan dela och sprida till hundägare.

Så fungerar testet

Testet är en ny analysmetod som genom tre enkla prover undersöker vilka allergen din hund utsöndrar och i vilken mängd. Allergener är samlingsnamnet på de ämnen som allergiker reagerar på. Genom att mäta dem kan resultatet sedan jämföras med andra testresultat som samlas i Medi-Tecs databas över testade hundar. På så sätt får man reda på om hunden är mer eller mindre allergivänlig än genomsnittet.

”Får du exempelvis reda på att din hund utsöndrar en stor mängd allergen i saliven vet du att allergiker bör undvika att bli slickad av den. Kanske utsöndrar den istället stor mängd från pälsen, då kan det hjälpa att tvätta hunden regelbundet”, säger Anna Winkler, Medi-Tecs pälsdjursspecialist samt biomedicinsk analytiker på Karolinska Institutet.

Hur testar man sin hund? Allergenius Dog beställs genom webshopen http://www.allergenius.se/vara-produkter/testkit. Där finns också utförliga instruktioner om hur testet går till. Ungefär två till fyra veckor efter testet får man reda på sin hunds unika allergenprofil. Då går det även att se hur hundens profil förhåller sig i jämförelse med de andra testade hundarna – alltså hur allergivänlig hunden är jämfört med genomsnittet av de testade hundarna.

Snart kan fler allergen testas

Hos hundar finns sex olika allergener. I dag kan Medi-Tec testa de tre första: Can f 1, som är det mest kända huvudallergenet, samt Can f 2 och Can f 3. När man under senare delen av 2015 även börjar testa Can f 4 och Can f 6 får de som gjort testet kompletterande uppgifter om de allergenerna. (Can f 5 finns huvudsakligen hos icke kastrerade hanhundar, som allergiker därför bör undvika att umgås med.)

I samband med testet finns också möjligheten att fylla i en enkät med frågor om hunden. Frågorna har tagits fram i samråd med Svenska Kennelklubben och ett antal ledande veterinärer. Informationen används både för tillämpad forskning och för att bidra med kunskap, tips och råd till hundägare.

Resultaten av det individuella testet och själva allergiforskningen som Medi-Tec bedriver går att löpande ta del av på hemsidan http://www.medi-tec.se. Informationen kommer att vara värdefull – för alla som har ett intresse av att förbättra möjligheterna för allergiker och hundar att vara tillsammans.

___________________________

Medi-Tec forskar inom prevention, diagnostik och behandling av pälsdjursallergiker, i samarbete med Karolinska Institutet. Arbetet går ut på att hitta nya vägar till att undvika allergier och på sikt bota dem. Allergenius Dog är en av dessa vägar.Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.