Boxer, mops och spaniel tar del av 5 miljoner i forskningspengar

Nu delar Agria och SKKs forskningsfond ut 5 miljoner till hund- och kattforskning. Därmed får bland andra boxer, mops och cavalier king charles spaniel hjälp med att undersöka sjukdomar som är vanliga hos dessa raser.

Av årets 43 ansökningar till Agria och SKK beviljades 12 projekt med nya forskningsmedel, dessutom fick 9 stycken pågående projekt nya medel.

– Det är glädjande besked att vi fick hög kvalitet på ansökningarna och nu kan bevilja nya medel till forskningsprojekt som hjälper fler hundar och katter till ett friskare och längre liv. Vi strävar efter att fler sjukdomar kan förebyggas, diagnostiseras och behandlas, säger Pekka Olson, chef för veterinära strategier på Agria Djurförsäkring.

Bland de nya projekten är det främst hundforskning som hamnar i fokus. Bland annat kommer nu en neurologisk sjukdom hos rasen cavalier king charles spaniel att studeras. Sjukdomen ger hunden svår smärta, nedsatt livskvalitet och leder till avlivning. Andra projekt handlar om rörelsestörningar hos mopsar och njursvikt hos boxrar.

Ett av kattprojekten handlar om hur man med hjälp av blod och urin hos katt med njursvikt kan jämföra sjukdomsbilden med katter som lider av hjärtsjukdom.

Att använda djur i vården blir alltmer populär och nu ska ett forskningsprojekt gå till grunden med hur djur ökar livskvalitet hos personal och boende på vårdhem i Sverige, Finland och Danmark.

I år har den stora delen av nya forskningsanslag gått till forskare vid Köpenhamns universitet.

– Kombinationen hög kvalitet på ansökningarna och relevanta forskningsämnen från flera forskare vid Köpenhamns universitet gjorde att hela åtta projekt beviljades, säger Pekka Olson.

I särskilda satsningar stödjer forskningsfonden molekylärgenetisk forskning genom att delfinansiera utrustning vid Sveriges Lantbruksuniversitet och forskning för att minska allergier hos hundar och hjälpa hundallergiska människor att kunna ha hund.

– Den fortsatta satsningen på utveckling av teknik och kunskap runt den molekylärgenetiska forskningen vi gör både i specifika projekt och i utrustning kommer på sikt ge oss hjälpmedel att göra våra hundar friskare, säger Ulf Uddman, VD Svenska Kennelklubben.

Fonden arbetar också aktiv med att föra ut kunskap, bland annat genom stöd till International Partnership for Dogs och ett forskningsseminarium för allmänheten 21 november 2015.

I PDF fil här hittar du samtliga beviljade forskningsprojektDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.