Farliga frestelser i påsk för din hund

påsk

Påsken är en tid för god mat, choklad och andra godsaker. Men tänk på att hålla undan gotterna från vår vän hunden som inte mår inte bra av den feta och salta maten vi ställer fram till påsk. Vissa godsaker, som mörk choklad, är till och med livsfarliga. Njut av påsken och möjligheten att ägna extra tid åt att aktivera och mysa med din hund.

Under påskhelgen fylls våra hem av påskägg och chokladaskar och på ett ögonblick kan hunden knycka åt sig av kvarglömd mat och godis. Det kan vara frestande att ge hunden av resterna från påskbordet, men fet och salt mat kan leda till mag- och tarmproblem och även saltförgiftning.

– Vill man unna hunden något extra till påsk så är det bättre att ge den ett tuggben – eller aktivera den på något sätt. Den kan få leta ett påskägg med en godbit i och få en extra promenad, gos och bus, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Den farliga chokladen

Choklad innehåller teobromin som är ett ämne som hundar inte kan bryta ner. Ju mörkare chokladen är, ju mer teobromin innehåller den. Redan ganska små mängder mörk choklad räcker för att hunden ska bli förgiftad.

– Typiska symtom på chokladförgiftning är att hunden dreglar, kräks, får ont i buken, blir törstig och kissnödig. Den kan bli darrig, orolig, få kramper och hjärtklappning. Svåra fall av förgiftning kan leda till att hunden dör, så det finns all anledning att vara försiktig, säger Lotta Möller.

Hur mycket choklad är farligt?

Giftinformationscentralen har tagit fram exempel på hur mycket choklad hunden kan äta utan att bli förgiftad. Mängden choklad som är farlig varierar med hundens storlek/vikt. En hund på 10 kilo kan äta 15- 40 gram utan att det är någon fara.

Är du orolig för din hund?

Om du tror att din hund har fått i sig en farlig mängd choklad ska du kontakta en veterinär. Du kan också ringa Agrias telefonveterinär som ger råd per telefon. Ring 0900-100 51 61 vardagar 16-24 och helger 07-24. Du blir uppringd inom en timme om du inte får svar direkt. Varje samtal kostar 60 kronor.

Källa: Agrias pressmeddelandeDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Farliga frestelser i påsk för din hund

  1. Pingback: Glad Påsk önskas alla läsare |

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.