Hund startade stort utbrott av lungpest hos människa

Ifjol skedde de första kända fallet i USA där lungpest smittats från hund till människa. Det blev också de största utbrottet av lungpest i USA sedan år 1924, skriver DN.se.

Tidigare har det enbart funnits ett enda känt fall där människa smittats av lungpest av en hund, det skedde i Kina år 2009.

En tvåårig amerikansk pitbullterrier insjuknade hastigt i hög feber, hunden hade samtidigt svårt att röra käken och ena frambenet. Hunden avlivades av veterinär då den fick andnöd och började hosta blod.

Två dagar senare insjuknade hundens husse i hög feber och man misstänkte lunginflammation, men då mannen började hosta blod tog man blodprover som visade att mannen led av lungpest. Mannen behandlades med en antibiotika med brett spektrum och efter 23 dagar på sjukhus började mannen återhämta sig. Mannen hann smitta många personer innan man insåg att det rörde sig om lungpest, sammanlagt 114 personer smittades. 3 personer smittades direkt av hunden, en av dem jobbade på veterinärkliniken. Förutom de smittade personerna behandlades 88 personer med antibiotika i förebyggande syfte.

Fakta lungpest

Outbreak of Human Pneumonic Plague with Dog-to-Human and Possible Human-to-Human Transmission — Colorado, June–July 2014Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.