Samlat inlägg om sommarfaror för hundar‏

Sommarfaror; giftiga växter, getingstick & AKUTBEHANDLING av värmeslag, här har vår bloggkollega  Seth Sjöbloms hundblogg samlat ihop information om många av sommarfarorna för hundar. Väl värt att läsa länkarna i preventivt syfte.
Svala parkeringshus kan locka hundtjuvar och hundkampare
– undvik särskilt skylt om att hund finns i bilen!
Och ett viktigt inlägg i repris nedan, av Seth Sjöbloms 

AKUTBEHANDLING av värmeslag hos hund

Inte bara i bil under sommaren kan hunden drabbas av värmeslag i den växthusliknande miljön. Risken för en hund som anstränger sig i varmare perioder är lika stor, om inte större för din hund genom aktivering som att cykla med den, låta den rusa runt i skogen, jaga bollar, och annat roligt. Tänk också på att trubbnosiga hundar är extra värmekänsliga!
Vad ska du titta efter för att kunna avgöra om en hund är överhettad?? Hunden kanske plötsligt har fallit ihop framför dig? Och det är ett livshotande tillstånd som kräver snabba åtgärder.
Symptom:
1. Hunden hässjar. Det innebär att den förmodligen har munnen vidöppen och fäller ut mungiporna så att du ser tandköttet, som blivit rött och tungan är utsträckt maximalt samt med häftig andning. Hunden försöker då att få in kyligare luft för att ta ner kroppstemperaturen.
2. Hunden avger värme genom tassarna och när den blir riktigt varm så lägger den sig ner på backen om den kan, för att buken skall kylas ner genom den svala marken då den har ytliga blodkärl i bukområdet och det neråt ljumskarna är tunnare med päls.

Tillståndet är livshotande och måste omedelbart
åtgärdas med nedkylning och vätska på rätt sätt.

bild223
BEHANDLING MOT VÄRMESLAG i praktiken:

  • Håll hunden stilla och blöt ner hundens ljumskar med vatten, som din t-shirt doppad i vatten och lägg den i ljumsken, om och gör samma sak tills andhämtningen lugnar sig.
  • Lyft på läppen på hunden och tryck med fingret några sekunder mot det nu röda tandköttet. Om en blek, nästan vit färg syns där du tryckt så är hunden förmodligen uttorkad. Den normala tandköttsfärgen ska vara rosa, om inte hunden har tandköttsinflammation.
  • Ta hem hunden, ta temp, då du alltid skall ha gjort tidigare då hunden är i vila så att du vet vilken temp din hund normalt skall ha. Har den hög temp, över 39 C så är den för hög, tempen på en hund kan normalt variera mellan 38-39 C.
  • Ge vätskeersättning till hunden och håll noga koll på tempen under första dygnet för att se att den stabiliserar sig och sjunker och håll koll på tandköttet och hundens allmäntillstånd.

bild22

  • Vätskebalans till hund:•En liter ljummet vatten, 2 msk druvsocker/honung, 1 tsk salt, 2 krmbikarbonat/bakpulver (Källa Smådjurskliniken)
  • •Något att smaksätta vattnet med som tilltalar hunden om den kärvar?
  • Ha gärna en medicinspruta för barn hemma. Håll i huvudet på hunden kläm sakta in vätskeersättningen i munnen bak i mungipan så att du ser att den hinner att svälja det. Ge en dos var tionde minut tills hunden fått i sig hela dosen.
  • Jag fick ett telefonsamtal från en hundägare som riskerat att mista sin hund, men snabbt agerat efter just dessa råd som hon fått av mig ett par veckor tidigare. Det är tyvärr inte helt ovanligt att en hund avlider av överaktivitet i värmen, då ägaren inte lärt sig hur man bör göra akut för att häva överhettningstillståndet hos en hund.
  • Är du minsta osäker så skall du alltid kontakta en veterinär, eller om hunden inte verkar repa sig trots din behandling.Var försiktig med din hund och förebygg risksituationer med att lära dig på förhand. Hoppas på en bra sommar för alla!



Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Samlat inlägg om sommarfaror för hundar‏

  1. Pingback: Hjärt -och lungräddning och Första hjälpen på hundar | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.