Varning för snigel-gift

20150624_083244

Att hundar får i sig bekämpningsmedel mot sniglar är relativt ovanligt. Det finns ändå anledning att varna för denna form av förgiftning eftersom problem med ”mördarsniglar” på senare år dykt upp i Sverige.

En hund som fått i sig snigel-medel kan visa symtom i form av salivering, sträckt hals, kraftiga kramper med styva framben och mycket små pupiller. Kramperna kan orsaka hög feber.

Om du tror att din hund blivit förgiftad, gör så här:

  1. Uppsök veterinär genast! Ta med förpackningen till bekämpningsmedlet, försök få uppgifter om giftet. Om du vet vilket gift det gäller kan du ringa giftinformationscentralen på Karolinska sjukhuset. Där svarar de på frågor under kontorstid avseende hund och katt. Kvällar och helger besvaras endast frågor som rör misstänkta förgiftningar hos människor.
  2. De behöver exakta uppgifter för att kunna ge bästa rådgivning. Medan du kör till veterinär kan de leta i sina register och veterinären kan få kontakt när du är på plats. Se till att hunden inte slickar i sig spyorna och därmed får i sig giftet igen.
  3. Vid behov håll hundens huvud lägre än kroppen för att förhindra att hunden drar ner saliv eller uppkräkt material i lungorna.
  4. Viktigast – förebygg olyckor av detta slag, lås in eventuella gifter. Se till att barn och djur inte kan komma i kontakt med giftet.

Källa: AgriaDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.