Nytt regelverk ökar risken för rabiessmitta

Norrmän importerar allt fler gatuhundar från Rumänien efter att EU ändrat införselreglerna. Östeuropeiska intyg för rabiesvaccination ger ingen garanti mot smittan.

Mer än hälften av gatuhundarna som kommer till Norge från Östeuropa, visar sig inte ha skydd mot rabies även om de har intyg på obligatorisk vaccin. Vaccinet har liten effekt på hundar som redan smittats.

En femtedel av hundarna som har vaccinationsintyg mot rabies har så liten mängd antikroppar i blodet att det är tveksamt om de har vaccinerats. Detta visar en undersökning utförd av Statens veterinärmedicinska anstalt på uppdrag av Mattilsynet.
Rumänien är värstingen på att sprida rabies

Även om Norge inte har haft registrerade fall av rabies sedan första hälften av 1800-talet, förekommer rabies i hela Östeuropa. Rumänien toppar statistiken för EES-länderna.

Samtidigt som Norge under 2012 införde nya EU-regler för import av hundar från EES-länder, reglerna ändrades till att hundarna inte längre behöver ha tagit ett blodprov som visar att rabiesvaccinet är i kraft, har importeringen av hundar från Rumänien ökat kraftigt, enligt både Mattilsynet och Statens Veterinärmedicinska Anstalt.

– De som vill hjälpa gatuhundar har ofta goda avsikter och är inte medvetna om de risker som detta medför. Vi hoppas därför att medvetenheten om denna risk gör så att människorna istället stöder organisationer som hjälper hundarna i sitt eget land, uppmanar forskaren Siv Klevar i Aftenposten.

– De nuvarande reglerna för transport av sällskapsdjur inom EES ger ett svag skydd mot rabies vid import av gatuhundar från länder med sjukdomen, säger Klevar. Gatuhundar är särskilt känsliga för rabies och andra sjukdomar, eftersom de har okända förflutna och har haft minimal tillsyn.
Riskerar även inälvsmask

Resultatet var nedslående, även för andra sjukdomar än rabies. Flera av hundarna hade parasiter som kan orsaka allvarliga symptom och infektera människor, inklusive hjärtmask, som lever i hjärtat och lungorna och kan växa upp till 20-30 cm långa. EU kräver förebyggande behandling mot den så kallade dvärgbandmasken, som också kan orsaka svår sjukdom hos människor, men bara en av fem hundar behandlas korrekt, enligt tidningarna.

Mattilsynet har vid upprepade tillfällen förespråkat om en skärpning av EU: s regler för import av hundar. Klevar Veterinärmedicinska Anstalt hoppas att den internationella publiceringen av de norska resultat kommer att förbättra säkerheten genom ökad medvetenhet och kanske till och med regeländringar, skriver Norska kennelklubben på sin hemsida. Läs också artikel i Aftonposten

Importhundar saknade rabiesskydd – trots vaccinationsintyg

VARNING – Ta inte hem gatuhundar 

SVA varnar på sin facebooksida för rabiessmittade gatuhundar Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Nytt regelverk ökar risken för rabiessmitta

  1. ”Rumänien är värst på att sprida rabies”… och hur många rabies-fall hos importerade hundar har upptäckts i Norge eller i Sverige? Här ser ni en lista på upptäckta importerade rabiesfall hos djur i Europa – Rumänien är inte ens listat där: http://www.who-rabies-bulletin.org/About_Rabies/Imported/Animals.aspx

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.