Årets fest för alla hundintresserade!

Chilla inkallning

Vallentuna är värdkommun för Nordiska mästerskapen för tävlingshundar som går av stapeln den 18-20 september. Att träna och tävla med hund på elitnivå kräver lika mycket tid och träning som annan elitidrott, och mästerskapen är verkligen ett perfekt tillfälle att få se den nordiska eliten i arbete!  Festen för alla hundintresserade (och deras hundar) börjar traditionsenligt med en parad dagen innan tävlingen och går från Vallentuna Kyrka kl 16.00 den 18 september.

Allt sedan andra världskriget har brukshundklubbarna i Sverige, Norge, Finland och Danmark tävlat om det Nordiska Mästerskapet och 2015 är det åter Sveriges tur att vara värdnation. Huvudarenan ligger på Vallentuna IP strax norr om Stockholm och marker för de sk specialarbetena finns runt om i Vallentuna och grannkommunerna. Det blir en strid på kniven, för varje land för bara representeras av maximalt 3 ekipage i varje gren!

Själva tävlingen startar tidigt på morgonen och hela lördagen vigs åt lydnadsprov och uppletande vid huvudarenan. Ute i skog och mark kommer hundar att spåra, söka och springa fram till sen eftermiddag. Under söndagen pågår lydnadsprov och skyddsprov.

Vid huvudarenan kommer förutom möjligheten att få se hundar i arbete även att finnas kostnadsfri hundägarcoachning, tillbehörsförsäljning, rasklubbar och uppvisningar mm.

Nordiska Mästerskapen arrangeras av SBK:s Stockholmsdistrikt i samarbete med Vallentuna kommun. Det är fritt inträde och gratis parkering. Det är också en kort promenade från Vallentuna dit man kommer med Roslagsbanan.

I Sverige har drygt vart tionde hushåll hund och idag har Svenska Brukshundklubben – som är en ideell medlemsorganisation för aktiva hundägare –  omkring 60.000 medlemmar spridda på lokala klubbar som finns i nästan alla Sveriges kommuner. Till brukshundsklubben är alla hundraser välkomna. Det finns aktiviteter som passar alla typer av hundägande, allt från den som trivseltränar till  som satsar på tävling,

_____________________
Fakta/info:
Kurser och tävlingar som anordnas av Svenska Brukshundklubben stammar nästan alltid ur försvarets verksamhet. De grenar som ingår i bruksprov är Spår, där hunden ska kunna hitta och följa doften av en persons fotspår, Sök, där hunden inte har tillgång till markbundna doftspår utan ska söka metodiskt och plocka upp doften i vinden för att hitta en (försvunnen) person samt Rapport där hunden ursprungligen sprang med meddelanden under strid. Till varje gren hör ett lydnadsprov och ett prov på uppletande av föremål på tid.
Till det har även Skydd tillkommit då hunden ska fånga och hålla fast en flyende antagonist samt Internationell Prövningsordning (IPO). IPO innehåller förutom lydnadsprov även ett teknikspår och ett skyddsprov där figuranten också ska letas upp innan den tas till fånga. Skydd, IPO, lydnadsproven och uppletande av föremål är verkligen arenasporter med nerv och fartDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.