Så skyddar du dig och ditt djur i höstmörkret

En vanlig missuppfattning är att de flesta tror att man syns så fort det finns gatubelysning. I själva verket inträffar de flesta mörkerolyckor, där gående skadas eller dödas, i tätbebyggda områden där gatubelysningen är tänd.

– Att röra sig i mörkret i närheten av trafik och inte bära reflexer kan vara förenat med livsfara. Reflexer är och förblir ett väldigt viktigt hjälpmedel för att öka din och dina djurs säkerhet i mörker. Risken att bli påkörd och dödad av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus och risken ökar redan i skymningen, säger Sofia Ståhlros, kommunikatör på Granngården.

Med reflexer syns du på ungefär 125 meters håll i mörker om du möter en bil med halvljus. Skulle du sakna reflexer och ha mörka kläder, syns du inte förrän bilen är 20–30 meter från dig.

Det innebär att om bilen kör i måttliga 50 kilometer i timmen, har du och bilisten bara drygt en sekund på er att både reagera och handla för att undvika en kollision. Med reflexer blir denna tid nio sekunder.

Det här ska du tänka på när du köper reflex:

  • Bär din reflex lågt på kroppen eftersom de syns bättre för bilar med halvljus.
  • Det är stor skillnad mellan bra och dålig reflexer. Det räcker inte att den är märkt med CE. Den bör även ha ett så kallat certifikatnummer som anger var den är certifierad. Om certifieringen är gjord inom EU är reflexen godkänd även i Sverige.
  • Även bra reflexer kan bli slitna. Det är en god idé att uppdatera åtminstone vart tredje år.
  • Köper du reflexer för dina barn bör du se till att reflexmaterialet inte innehåller giftiga ftalater.
  • Både ryttare och häst bör ha reflexer för att undvika kollisioner. Reflexband på djurets alla fyra ben rekommenderas tillsammans med reflexväst och täcke av gult tyg eftersom det reflekterar ljuset bäst.
  • Hund och hundägare bör ha var sina reflexer. Reflexvästar rekommenderas starkt men tänk på att reflexväst bara syns från sidan, koppel och halsband med reflexer är därför alltid positivt.
  • För utekatter rekommenderas alltid ett halsband med reflex under höst- och vinterhalvåret.Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Så skyddar du dig och ditt djur i höstmörkret

  1. Christina skriver:

    Jag har alltid med mig ficklampa när det är mörkt. Jag har den tänd och då kan jag även se att plocka upp bajset efter mina hundar (önskar jag att alla gjorde och vilket man inte kan med bara reflexer 🙂 ) – OCH att andra trafikanter ser att något rör sig. Detta tillsammans med reflexer på folk och hundar (m.fl. djur) är det optimala, tycker jag.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.