Kemiskt kastrerad hanhund får inte delta i prov, tävling eller utsällning

En medicinskt dvs kemiskt kastrerad hanhund har inte rätt att delta i vare sig prov, tävling, utställning eller exteriörbeskrivning, karenstiden för denna typ av behandling är 6 månader. 

Då vi under kort tid träffat flera hanhundsägare som tävlar med sina hanhundar, som är kemiskt kastrerade, tror vi att hundägare inte fått informationen om att kemiskt kastrerade hanhundar inte har rätt att delta på tävlingar och utställningar. Karenstiden för kemiskt kastrerade hanhundar är 6 månader.

Hanhund som kastrerats kirurgiskt (bortopererade testiklar) har rätt att delta vid nationellt prov och tävling. För deltagande vid utställning och exteriörbeskrivning krävs att det genom intyg (utfärdat före kastrationen men efter 6 månaders ålder) kan styrkas att hunden haft normalt utvecklade och belägna testiklar. Från och med 2017-01-01 medges inte kirurgiskt kastrerad hanhund att delta vid utställning och exteriörbeskrivning.

Läs mera i Nationella dopingreglementetDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

2 svar på Kemiskt kastrerad hanhund får inte delta i prov, tävling eller utsällning

  1. Elisabeth skriver:

    6 månaders kastrering + 6 månaders karens dvs tar det över ett år innan hunden kan tävla igen, det är allas skyldighet att känna till att det finns ett dopingreglemente, samma gäller när hunden behandlas medicinskt för andra åkommor, kanske vore bra med stickprover på hanhundar på tävling för det är lätt att känna att det är ganska tomt där bak 😉

  2. Birgitta Söderholm skriver:

    Jag tycker att alla veterinärer ska upplysa hundägaren om sånt när dom kastreras!!!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.