Hundbett orsakade difteri

En hundägare höll på att mista hela handen efter ett litet hundbett, då såret infekterades och kvinnan drabbades av den idag ovanliga sjukdomen difteri.

Det var då hundägaren skulle duscha sin stora hund som hunden kom åt att bita kvinnan i handen. Kvinnan gjorde en egen bedömning av att såret inte var så allvarligt och gick sedan omkring med det obehandlade såret i tre veckor, skriver Expressen.

Såret på kvinnans hand blev allt sämre så till slut tvingades hon söka vård, det var vid provtagning man upptäckte bakterien i såret. Kvinnan lades in för operation och isolerades från andra patienter. Man tvingades ta vävnad från kvinnans underarmar för att ersätta den döda vävnaden i såret i handen.

Huddifteri orsakas av toxinbildande stammar av Corynebacterium diphtheriae eller Corynebacterium ulcerans. Bakterietoxinet finns lokalt i såret men får sällan systemisk spridning i kroppen. Skador i andra organ som hjärta, njurar eller nervsystem förekommer därför sällan, viket händer när sjukdomen drabbar luftvägarna och blir invasiv. Den smittade kan dock föra bakterien vidare till närkontakter som även kan insjukna i luftvägsdifteri om de saknar skydd mot sjukdomen. Vaccin mot difteri ger bra skydd mot luftvägssjukdom men hindrar inte insjuknande i huddifteri, och därmed kan bakterie hittas i sår även hos vaccinerade.

Sjukdomen behandlas med antibiotika. Närkontakter får antibiotikaprofylax och vaccineras om de är ovaccinerade eller om det behövs en påfyllnadsdos.

Difteri klassas som allmänfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i respektive landsting och till Folkhälsomyndigheten. Difteri är dessutom en smittspårningspliktig sjukdom.

Källa: Folkhälsomyndigheterna.seDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.