Så utfodrar du tävlingshunden!‏

royal23

ÄR HUNDEN LADDAD? 

Jakten är i full gång runt om i landet. Även annan typ av fysisk krävande aktivitet är i full gång, så som agility, bruks, slädhundskörning etc. Oavsett hur aktiv du är med din hund, är det viktigt att se till att hunden är laddad på bästa sätt. För olika typer av arbete kräver olika typer av energi. 

Jakt är troligtvis den vanligaste formen av hårt fysiskt arbete hos hundar, och en ökad aktivitet betyder alltid ett ökat energibehov. Energibehovet vid jakt kan variera mycket men generellt kan man säga att behovet vid lättare jakt ökar med cirka 10 %.

Denna siffra kan dock variera kraftigt och vara betydligt högre beroende på bland annat individen, terrängförhållanden och temperatur. Att bara öka mängden av hundens vanliga foder räcker oftast inte till för att täcka det ökade energibehovet hos jakthundar. Många hundar har inte aptit att äta en större mängd och en för stor fodervolym kan dessutom ge hunden magtarmproblem. 

 royal2
Så utfodrar du tävlingshunden!

Sporting Dog, som arrangerades av Royal Canin tillsammans med Svenska mässan, gick av stapeln i helgen som var. Flera professionella föreläsare fanns på plats och förmedlade sin kunskap. En av dessa var Jan Svensson som till vardags arbetar som veterinärkonsulent på Royal Canin. VeterinärMagazinet fanns med under evenemanget och har nu skrivit en värdefull och matnyttig artikel av Jans föredrag ”Så utfodrar du tävlingshunden”. 

För dig som är aktiv med din hund – passa på att läsa artikeln och sug åt dig av Jans erfarenheter och kunskaper! Artikelns början kan du läsa här nedan, klicka dig sedan in på VeterinärMagazinets hemsidan för att ta del av resterande del av artikeln.

____


Utfordring av arbetande hundar är ren vetenskap – och ingen lek. Veterinärkonsulenten Jan Svensson delade med sig av sina hemligheter på Sport Dog Seminar, arrangerat av Royal Canin i Göteborg.

Jan Svensson är veterinärkonsulent på Royal Canin och har själv lång erfarenhet av egna slädhundar, kapplöpningshundar, jakthundar och tävlingar på elitnivå. På seminariet beskrev han utfordringen av arbetande hund som att lägga ett pussel, där varje bit är lika viktig.

Det viktigaste näringsämnet, som de flesta hundägare glömmer bort och behöver påminnas om, är vattnet. Den hund som får vätskeersättning, gärna spetsad med goda smaker och maltodextrin, har betydligt större chans att prestera på samma höga nivå under flera dagar än hundar som bara får vatten.

– Jag litar aldrig på att mina hundar själva hittar tillräckligt med vatten i terrängen. Vi avlar fram hundar med större och större arbetslust, vilket gör att de inte ger sig tid att leta reda på det vatten de behöver, sade han.

Hundar på 20-25 kilo har ett grundbehov i vila på cirka1,5 liter per dag. Men kyla, värme och stress ökar behovet. Ett bra sätt att hålla koll vintertid är att titta på urinets färg. Ljusgult är bra, men varje nyansskillnad kan tyda på ökat behov. Jan Svensson tränar själv sina hundar att dricka från flaska.Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.