Många hundvalpar får i sig Bisfenol A (BPA) genom konserverad hundmat

I morse på TV nyheterna tog man återigen upp frågan med förekomsten av Bisfenol A som finns framförallt i konservburkar.

Många hundägare ger tex konservburks mat till dräktiga tikar och små valpar vid avvänjning, fostren utsätts då av stora mängder bisfenol A. Studier utförda på försöksdjur har visat att bisfenol A kan påverka fortplantningen. Det finns även studier som är utförda vid mycket låga doser (så kallade lågdosstudier), som visar effekter på ungar till försöksdjur som utsatts för bisfenol A under dräktighet och diande. Studierna visar bland annat effekter på hjärnans utveckling, samt ökad känslighet för bröstcancer och fetma.

År 2012 gjorde SvD en undersökning där fyra SvD-reportrar åt konserverad mat i två dagar ökade halterna av hormonstörande bisfenol A i urinen med flera tusen procent. Experimentet visar att vanliga konservburkar är en helt avgörande källa till plastkemikalien som nyligen förbjudits i nappflaskor och lock till barnmatsburkar.

Det är framförallt feta konserver och fet mat som drar åt sig mest av bisfenol A, efter endast två dagar hade bisfenolhalten i urinen ökat med mellan 2.800 och 4.600 procent hos reportrarna.

På TV nyheterna säger man idag att regeringens utredare kommit fram till att bisfenol A skall vara borta från livsmedelsmarknaden för människor senast år 2020!!!

Det giftiga ämnet Bisfenol A eller BPA som används vid framställandet av hård klar plast har hittats i hundfoder och konserverad djurmat. National Toxycology Program från National Institutes of Health i USA har konstaterat att BPA kan förorsaka problem med foster, spädbarn, barn samt bröst- och prostatacancer hos människan.

Mer än 200 djurstudier visar att BPA är giftigt vid mycket låga doser, och man har funnit BPA i alarmerande doser hos 95% av de djur som blivit undersökta.Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Många hundvalpar får i sig Bisfenol A (BPA) genom konserverad hundmat

  1. Pingback: Valpar tål inte Royal Canins valpfoder? |

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.