Hundvalp svävar mellan liv och död – åt Xylitol

En hundvalp åt en ask Läkerol tabletter och svävar nu mellan liv och död, ägaren visste knappt vad xylitol är och hon hade ingen aning om att det är mycket giftigt för hundar!

Hunden Schessys matte lämnade sin handväska på golvet i hallen, inuti väskan hade hon en tablettask med Läkerol tabletter som innehåller sötningsmedlet xylitol. Hundvalpen som är 4 månader gammal hann sätta i sig askens innehåll innan matte han reagera. Inom bara några minuter tappade valpen balansen och det blev ett akutbesök hos veterinären. Veterinären gav inga större hopp om att valpen skulle överleva, men nu efter några dagar är valpen hemma igen men det finns fortfarande risk att valpens lever kan kollapsa.

Vi hoppas att alla som har hund eller tänker skaffa hund läser detta eller googlar ”giftigt för hund” för ingen hund skall behöva dö av varken xylitol, choklad, russin, vindruvor, lök, nötter, jäst, ekollon, olika blommor med mera. Läs här om vilka växter / blommor som är giftiga för hundar !

Nu är det dags att skriva om det igen Xylitol är mycket giftigt för hundar och de kan dö av en liten mängd xylitol!

Xylitol är ett vanligt sötningsmedel som används i sockerfritt godis och tuggummi, xylitol kan orsaka hypoglykemi hos en hund. En hund kan inom loppet av 30 minuter, från det att den satt i sig ämnet, börja kräkas, bli slöa och få svårt att gå och stå.

Hypoglykemin märker man av på 10 till 15 minuter och den syns som apati, darrningar, trötthet och i värsta fall kollaps och andra anfallssymptom.

I allvarliga fall kan hunden få kramp eller drabbas av medvetslöshet. I vissa fall kan hunden även drabbas av leverproblem och en hund på tio kilo kan drabbas av symptom redan vid två till tre tuggummi.

Levertoxiciteten märker man av först då det gått 9 till 72 timmar efter att hunden ätit xylitol. Den visar sig som apati, diarré, uppkastningar, blödningar, gula ögonvitor och slemhinnor (ikterus).
Beroende på mängden xylitol hunden ätit kan man ibland ge socker till hunden för att få den att bli bättre igen. Uppsöka alltid veterinär om du misstänker att din hund fått i sig xylitol i stor mängd.

Så lite som 0,1 gram xylitol per kilo kan orsaka hypoglykemi, det vill säga att hundens blodsocker rasar. Det betyder att en tuggummidyna (otuggad) som innehåller 66 procent xylitol kan orsaka hypoglykemi hos en hund som väger under 15 kilogram. Två dynor kan orsaka det samma hos en hund som väger 20 till 30 kilogram.Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.