Hund minskar risk för barnastma och allergier

dogne

Städa så sällan som möjligt och skaffa hund samtidigt som du skaffar barn, då har ditt barn större chans att mot stå allergier i framtiden.

Det slog amerikanska forskare fast redan år 2011, nu har forskare vid Uppsala universitet kommit fram till liknande resultat.  Det visade sig att barn som växer upp med en hund i familjen har ungefär 15 procents lägre risk att drabbas av astma i skolåldern, jämfört med barn som inte gör det. Astma är en vanlig och potentiellt dödlig sjukdom som drabbar många barn och som gör det svårt att andas, skriver Metro.

Spädbarn som hade hundar i hushållet fick bland annat färre öroninflammationer och behövde mindre antibiotika under sitt första levnadsår, visar en finsk studie. I tid räknat var barnen med daglig hundkontakt sjuka tio procent färre veckor jämfört med barn utan hund i hemmet.

Amerikanska forskare har i en studie som publiceras i  Clinical & Experimental Allergy, kommit fram till att man skall utsätta sitt nyfödda barn för hund i så tidig ålder som möjligt för att förhindra allergier. 566 barn deltog i studien, alla hade bott med en katt eller en hund under sitt första levnadsår. Efter 18 år med facit i hand så hade de som bott med en katt en 48 procents lägre risk att ha utvecklat en allergi mot katter, om man jämför mot de barn som inte bott med en katt. Medan de som bott med en hund hade en 50 procents lägre risk.

Forskarna vid Henry Ford Hospital i Detroit, USA, är av den åsikten att risken för astma och allergier minskar om barnet kommer i kontakt med djur, damm och kvalster under spädbarnsåret, då människans immunsystem till stor del formas.

Smuts och hundar bra mot allergi
Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Hund minskar risk för barnastma och allergier

  1. Pingback: Forskning visar – en hund gör ditt barn lyckligare |

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.