Nu finns det första veterinärläkemedlet för att lindra akut ångest och rädsla hos hund

Räddning för nyårsrädda hundar

 Nu har det första veterinärläkemedlet för att lindra akut ångest och rädsla hos hunden godkänts i Sverige och i övriga Europa. Ljudrädsla bland hundar är ett välkänt problem som ofta kulminerar i samband med nyårsaftonens fyrverkerier.

I en studie* rapporterar nästan hälften av djurägarna att hunden reagerar negativt på ljud som fyrverkerier, åska eller gevärsskott. Nu har EMA (Europeiska läkemedelsverket) godkänt läkemedlet Sileo för lindring av akut ångest och rädsla hos hund som orsakats av ljud. Fyrverkerier är det ljud som hunden vanligen upplever som mestskrämmande, ofta i nära samband med rädsla även för åska och gevärsskott. 

 Rädsla innebär allvarlig stress för hunden och många hundägare måste vidta speciella och komplicerade arrangemang vid exempelvis nyår, säger veterinär Görel Nyman, professor vid avdelningen för djuromvårdnad vid Sveriges Lantbruksuniversitet. För sådana hundar är 
det bra att det kommer fram läkemedel som dessutom inte gör hunden dåsig.

Säkerheten och effekten hos preparatet är kliniskt undersökt i flera väldokumenterade studier. Vissa av fältstudierna har också genomförts på nyårsafton och en av studierna påvisar utmärkt eller god effekt i hela 72 procent av fallen.Sileo doseras i hundens mun, mellan kinden och tandköttet, via en lättanvänd oral spruta. Medlet bör ges när hunden visar de första tecknen på rädsla.             

Fakta om ljudrädsla hos hund

SYMPTOM: vanliga tecken på ljudrädsla hos hund är att den flämtar, darrar, gömmer sig, springer runt, kissar och bajsar på olämpliga ställen, försöker fly, vägrar att äta eller söker människor.

LJUD: många hundar är rädda för ljud som fyrverkerier, åska, partyn, lekande barn, trafikljud, byggarbetsplatser, renovering, dammsugare, gevärsskott, motorcyklar och luftballonger.

SILEO är det första veterinärläkemedlet som är godkänt för att lindra akut ångest och rädsla hos hund som orsakas av ljud. Det har formen av en gelé som appliceras i hundens mun vid de första tecknen på oro. Medlet är inte sederande och gör således inte hunden dåsig. Sileo är receptbelagt och förskrivs av veterinär. Läkemedlet ska användas enligt veterinärens rekommendation.

Hela texten är ett pressmeddelande direkt från Orion Pharma Animal Health

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

5 svar på Nu finns det första veterinärläkemedlet för att lindra akut ångest och rädsla hos hund

 1. Jeanette Nordahl skriver:

  ”Medlet är inte sederande och gör således inte hunden dåsig.”
  Hur kan ni skriva så när man tydligt kan läsa på FASS att sedering är en av de vanliga biverkningarna??

  • dognewss skriver:

   Hela texten på Dog News är ett pressmeddelande direkt från Orion Pharma Animal Health, vänlige ställ frågan till: För mer information vänligen kontakta:
   Mikael Erixon, produktchef Orion Pharma Animal Health
   Telefon: 08-623 64 36, mobiltelefon: 070-608 78 42, e-post: mikael.erixon@orionpharma.com

  • Michael Ekfeldt skriver:

   Mindre vanliga biverkningar vid kliniska prövningar var ångest, periorbitalt ödem, dåsighet och tecken på gastroenterit.

   • dognewss skriver:

    Alla läkemedel kan ge biverkningar även Ipren och Alvedon om Du läser på FASS –
    Alla läkemedel kan ge biverkningar. Hur ofta och i vilken grad varierar däremot stort mellan olika läkemedel och individer. Biverkningar och deras frekvens anges i godkänd produktinformation.

    Innan ett läkemedel godkänns genomförs studier för att identifiera möjliga biverkningar och minimera riskerna och maximera nyttan. Ibland upptäcks ovanliga biverkningar först efter att läkemedlet använts av ett stort antal patienter, under olika förutsättningar samt under lång tid. Det är därför viktigt med fortsatt säkerhetsövervakning efter det att läkemedlet har godkänts, speciellt noga följs ett läkemedel med en ny substans.

    Alla EU:s medlemsländer har en avdelning eller myndighet som ansvarar för den nationella säkerhetsövervakningen, dessa enheter samarbetar även över nationsgränserna. Företagen och myndigheter samlar in och analyserar rapporter om misstänkta biverkningar och utbyter kontinuerligt information.

    Biverkningsrapporter överförs till en gemensam, europeisk databas och utvärderas här tillsammans med data från kliniska prövningar, medicinsk litteratur, samt information från andra myndigheter utanför EU.

    Ny information granskas och sätts i relation till den kända säkerhetsprofilen. Detta kallas signalspaning och idkas av både företag och myndigheter för att upptäcka ovanliga, icke tidigare kända biverkningar samt eventuell ökning i antal eller svårighet av tidigare kända biverkningar.

    Vid behov vidtas åtgärder för att säkerställa att läkemedel används på ett sätt som minimerar riskerna, samtidigt som nyttan maximeras. Till exempel kan förändring av biverkningsavsnitt eller varningstext göras.

    Misstänkta biverkningar ska rapporteras och analyseras även om sambandet mellan biverkningen och det aktuella läkemedlet inte har bekräftats, dvs en misstänkt biverkan eller rapport behöver inte betyda att det är läkemedlet som orsakat symtomen.

 2. Pingback: Lugn nyår för skotträdd hund |

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.