Utlandsresa med hund – Intervju med hundägaren och resenären Karin Wallén

resa-hundFoto: Svedea

Hur är det egentligen att resa i Europa med hund? Det är frågan vi ställer Karin Wallén som är en van resenär som vet hur det är och vad som gäller. Svaret är att det är både svårare och lättare än man kan tro och det hela omges av ett omfattande regelverk som ibland kan vara nog så snårigt. Med Karin hjälp besvarar vi här flera av de frågor som finns runt att ta med sig jycken till utlandet. Detta är en omskrivning av en intervju med Karin i Sverige Radio.

Många tror att man inte kan resa när man har hund.

– Det trodde jag också innan jag skaffade hund, och det gjorde mig faktiskt lite nervös. Jag trodde att jag helt enkelt skulle tvingas sluta göra lite längre resor, längre än en vecka eller så. Men det går faktiskt utmärkt att ta med sig hunden för längre resor, så länge som man håller sig inom Europa.

Vad är det första man måste tänka på?

– Oj, det är många saker. Till att börja med så ska hunden ha godkänd ID-märkning och ett EU-pass, för hund. Jag vill där påpeka att det kommit nya pass under 2015 för den som har ett av de gamla. Sedan så ska hunden vaccineras och beroende på land också avmaskas.

Det är också viktigt att man ser över hundens försäkringsskydd. I många hemförsäkringar för människor ingår det reseförsäkring. För en hund gäller veterinärvårdsförsäkringen oftast som vanligt vid resor inom hela EU. Vill du däremot ha ett fullständigt skydd även för andra fördyrande omständigheter än själva veterinärbesöket så kan man hos Svedeas teckna en extra reseförsäkring för hunden.”

Vilka vaccinationer är det som krävs?

– I huvudsak är det vaccination mot rabies som krävs, men reglerna kan variera lite från land till land. Det är bara att kolla upp innan man ska resa, men det gäller att vara ute i god tid. Efter vaccinering så dröjer det nämligen 21 dagar innan du får resa ut med hunden. Inga sista minuten-resor med andra ord. Vissa länder kräver också avmaskning mot rävens dvärgbandmask. Sedan är det också bra att vaccinera hunden mot diverse andra sjukdomar, men det är det sällan krav på.

[Här vill vi påpeka att den extra vaccination som främst rekommenderas är mot leptospiros, speciellt om resmålet är ett lite varmare land. Dessutom bör grundvaccinationen mot HCC, valpsjuka och parvo ses över. Även vaccination mot kennelhosta brukar rekommenderas. Fästingmedel är också en bra idé vid resor till länder där fästingar förekommer. All vaccination och övriga åtgärder ska antecknas i hundens pass.]

Hur går det med transport av hunden?

– Det är inga större problem att flyga med hunden, med små hundar får man ha den i bur i kabinen medan större flyger i bagageutrymmet. Vad man bör göra är att vänja hunden vid att vistas i bur så att den inte blir nervös av den anledningen. Försök att göra buren till en ”naturlig” plats för hunden.

Vad mer ska man tänka på?

– Att man får ta med sig hunden hem igen. Inom EU så gäller i princip samma regler som för utförsel, men för länder utanför EU kan det vara svårare, beroende på rabiessituationen i landet. Jag är därför lite tveksam till att resa med hunden till länder utanför EU. Sedan så kom ihåg att fråga hotellet om de tillåter att du har en hund med dig! Det är det långt ifrån alla som gör!

Hur ser situationen för hundar ut i de olika EU-länderna?

– Det varierar väldeliga, en del länder är helt klart hundvänligare än andra, mer så än i Sverige. I till exempel Holland och Tyskland är det självklart att man får ta med sig hunden in på restauranger, bara en sån sak! Frankrike är också ett hundvänligt land, nästan till överdrift. Inte alla fransmän är så bra på att plocka upp efter att hunden utfört sina behov där på gatan… En annan sak är att vissa länder, som Tyskland och Italien, har regler som kräver att hunden måste ha munkorg vid resor med kollektivtrafik.

Slutligen, har du några fler råd till våra läsare vad gäller hundar och resor?

– Att resa i EU med hund är mycket enklare än du tror! Kom bara ihåg att hålla vaccinationerna uppdaterade och läs på lite om situationen i det land som du ska åka till. Jag trodde först att det skulle vara svårt med längre semester tillsammans med hunden, och ibland uppstår självklart problem. Men för det mesta är det inga problem, bara man är ute i god tid och läser på!

 


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.