Rasskillnader i vardagsbeteenden hos hundar

Hundaveln har resulterat i en uppsjö av raser som skiljer sig åt, inte bara utseendemässigt utan även när det gäller beteende. Dessutom ges en stor andel av dagens hundar inte utlopp för sin medfödda arbetsförmåga då de huvudsakligen hålls som sällskapsdjur.

Syftet med denna studie var att bedöma skillnader i beteenden i vardagen hos olika raser, samt att studera samband mellan olika egenskaper. Hundägare beskrev sina hundars beteenden i ett frågeformulär och svaren kombinerades i 18 beteendekategorier. Efter bearbetning kvarstod material för 3 591 hundar av 20 olika raser. Både bruks- och icke bruksraser var representerade.

Resultaten visade att ras (och gruppering i bruks- eller icke bruksraser), ålder och kön hade betydande effekter på många vardagsbeteenden. Bruksraser var ca 10 % mer lättlärda, visade 30 % större intresse för att leka med människor och var 10-60 % mindre rädda. Dessutom visade studien att rädda hundar var mer aggressiva, medan mer sociala hundar var mindre rädda och mindre aggressiva. Hundar som var mer angelägna om att leka med människor var också lättare att träna, skriver SLU på sin hemsida

Breed differences in everyday behaviour of dogs

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.