Skydda din hund från julens fällor

if

Långa promenader en solig och krispig vinterdag med hunden är härligt. Men vintern och julen är inte bara härlig, utan även förenad med en del faror för din hund som vi vill göra dig uppmärksam på.

​Köld- och halkskador

Vinterpromenaden kan vara härlig för dig och hunden. Tänk på att hundar lätt fryser om de blir stillastående. Ju mindre och yngre hunden är desto sämre klarar den av kylan.

Lämna aldrig din hund ensam utanför affären. Dels kan den bli stulen eller skrämd, men den kan även få köldskador när den sitter och väntar på dig.

Låt inte hunden springa okontrollerat på snöfri, hal is. Om den halkar och benen glider isär kan hunden få muskelbristningar och ledskador. Håll därför hunden kopplad, gärna i väl utprovad sele, om den ska gå med ut på isen.

Skydda tassar och trampdynor

Tassarna blir extra utsatta på vintern av vägsalt och snö som fastnar i pälsen. Skölj av tassarna om de kommit i kontakt med vägsalt och plocka bort snön som fastnat runt tassarna. Om hunden går omkring och är fuktig mellan trampdynorna kan den få fukteksem. Klipp gärna bort lite av pälsen runt trampdynorna och smörj dagligen in tassarna med en bra tassalva för att skydda dem mot uttorkning.

Använd reflexer

Självklart har både du och din hund reflex på er när ni går ut i vintermörkret. En billig livförsäkring för er båda. Och du, din hund är väl försäkrad?​

Värm upp hunden

För att din hunden inte ska skada sina leder och muskler är det bra om du värmer upp den innan träningen. Anki Petterson på rehabkliniken Timrå Djur och Natur, har tips om hur du håller hunden skadefri.

Glykolförgiftning

Glykol som läckt ut har svårt att rinna undan på vintern när det är fruset i marken. Glykol är sött och många hundar tycker om det. Var vaksam på fläckar så att din hund inte slickar i sig den farliga glykolen. Första tecknen på glykolförgiftning är ökad törst, den blir kissnödig, kräks och vinglar. Misstänker du att hunden fått i sig glykol kontaktar du genast veterinären.

​Julen – härlig men farlig

Själva julhelgen är kort, men julpynt, julblommor, mat och godis finns runt oss och hunden hela december och en bit in i januari. Här är några saker att vara extra uppmärksam på:

Julen kan vara farlig för hunden

  • Glaskulor är vackra, men sköra. Den lekfulla hunden kanske inte kan låta bli dem. Går de sönder kan hunden skära sig illa på dem.
  • Förankra granen så att den inte välter om hunden försöker leka med den eller kommer för nära av annan anledning.
  • Presentsnöret på julklapparna kan ge svåra skador på tarmarna om hunden tuggar i sig det.
  • Julen och vinterns vanliga blommor är vackra, men giftiga. Hundar ska inte komma åt följande växter: amaryllis, hyacint, julros, julstjärna, mistel, tazett, tulpan och tidlösa.
  • Choklad som innehåller teobromin är giftigt för hunden. Symptomen är illamående, de dreglar, kräks, får diarré och får buksmärtor. Kontakta veterinären om hunden ätit choklad även om den inte visar några symptom.
  • Julmaten är ofta väldigt fet och salt och det klarar inte hundar av. Det kan leda till inflammation i bukspottskörteln. Samma sak är det med talgbollar och fettsvålar som ges till fåglar. Hundar kan drabbas av bukspottskörtelinflammation om de äter upp talgbollarna.
  • Ge aldrig russin till en hund. Den kan bli akut sjuk i njursvikt och ibland har det dödlig utgång.
  • Nötter kan fastna i halsen eller i tarmen. Ibland krävs operation för att få bort stoppet.

 

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.