Var föddes dagens tamhund?

Det har långa tider tvistats om var ursprunget till dagens tamhundar föddes? Nu tror sig forskare däribland svensken Peter Savolainen ha kommit fram till att människorna i Sydostasien var först med att tämja hunden.

Vissa forskare säger att hundar först tämjdes från vargar i Mellanöstern; andra säger att det hände i Europa. Men Savolainen har länge ansett att hundarna har sitt ursprung i Sydostasien, och han säger att hans team har sammanställt nya bevis som bekräftar hans tidigare slutsatser.

I studien dras slutsatsen att splittringen med vargar inträffade omkring 33.000 år sedan.

Savolainens tidigare studier baserades på analys av mitokondrie-DNA. Men nyligen har andra forskare använt data från kärn-DNA att motbevisa dessa konstateranden med motiveringen att hundarna har sitt ursprung i Mellanöstern, Centralasien eller Europa.

Men uppenbarligen var resultaten tagna ur luften, enligt Savolainen. De uppgifter som de åberopade inkluderar inte prover från Sydostasien, säger han. Så om det är så som Savolainen säger, att hundarna verkligen kommer från Sydostasien, skulle dessa studier inte kunnat upptäcka det.

”Det är därför vi analyserat hela nukleära genomet hos en global provsamling från 46 hundar, som omfattar prover från södra Kina och Sydostasien”, säger han. ”Vi fann då att hundar från Sydostasien sticker ut från alla andra hundpopulationer, eftersom de har den högsta genetiska mångfalden och är genetiskt närmast vargen.”

New twist in tale of dogs’ origins

Out of southern East Asia: the natural history of domestic dogs across the world

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.