Skydda Dig och Din hund i mörkret

EDR_web_NY

Jättebra att du vill påminna dina vänner och bekanta att använda reflexer.

Bild och källa IF

De flesta olyckor där fotgängare blir påkörda sker i mörker och kan ofta undvikas om de gående bär reflexer. Trots detta är det endast 6 av 10 svenskar (60 procent) som uppger att de använder reflexer på sina ytterkläder under vinterhalvåret. Om detta vittnar ny statistik från Trygg-Hansa.

Under 2010 omkom 31 fotgängare i Sverige och trafikolyckor där fotgängare är inblandade är vanligast när det är mörkt. Olyckor som i många fall hade kunnat undvikas om reflex hade använts enligt Trafikverket. En person som bär reflex syns på cirka 125 meters håll från en bil som har halvljus på men utan reflex syns personen först 20-30 meter ifrån bilen.

– De flesta trafikolyckor där fotgängare är inblandade sker i tätorter. Därför är det viktigt att bära reflex även inne i stadstrafik efter mörkrets inbrott. Att använda reflexer kan vara skillnaden mellan liv och död för gång- och cykeltrafikanter och är ett billigt och enkelt sätt att synas bättre i mörkret, säger Sofia Hagman, CSR-ansvarig på Trygg-Hansa.

 

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.