Varannan hund och katt är rädd för fyrverkerier

 – Här är tipsen på hur du underlättar för våra fyrbenta vänner

Närmare hälften av svenska husdjursägare uppger att deras hundar och katter är rädda för fyrverkerierna under nyår. Det visar den nya undersökningen HusdjursPanelen genomförd av AnimailNordens största djuraffär på nätet. Animail listar här flera tips för vad husdjursägarna kan göra för att lindra obehaget för deras hundar och katter.

animal

 Den nya HusdjursPanelen från Animail visar att hela 45 procent av våra hundar och katter är rädda för fyrverkerierna under nyårshelgen, enligt sina ägare. Många husdjursägare känner nu den annalkande stressen komma inför ytterligare en nyårshelg fylld av stress och rädsla för våra fyrbenta vänner.

–       Mängder av hundar och katter som tidigare chockats till djupa ljudfobier kommer att genomlida nya plågsamma upplevelser varje år. Som tur är finns det flertalet saker du som husdjursägare kan göra för att underlätta för husdjuren så gott det går, säger Karl Prytz, VD för Animail.

Musik och TV:n får överrösta smällarna

Bland de med husdjur som är rädda för fyrverkerier hanterar de flesta, 27 procent, det genom att sätta på musik eller TV:n för att överrösta smällarna. Var femte husdjursägare låter hunden eller katten vara inomhus i ett tyst rum. Några, 10 procent, reser bort medan ett fåtal, 4 procent, ger husdjuret lugnande medel. Närmare var fjärde, 23 procent, av husdjursägarna gör inget för att lindra stressen och rädslan för husdjuret under nyår.

Fetvadd, hundpsykolog eller resa till en avlägsen plats

–       Ett annat bra förslag är att i god tid vänja din hund att acceptera fetvadd i öronen, det dämpar ljudet. Vänj din hund korta stunder i taget och låt den få leta godisbitar du placerar ut under tiden, tipsar Karl Prytz vidare.

7 tips på hur du kan underlätta för din hund eller katt under nyårshelgen

Animail, listar här sju bästa tips för hur du som husdjursägare kan underlätta för din hund eller katt när det smäller som värst under nyårshelgen:

  • Prata med grannarna om att förhindra fyrverkeri före en viss tid på kvällen och efter t.ex. kl. 01.00 inpå nyårsdagen.
  • Rasta hunden innan smällandet börjar på allvar.
  • Ljudisolera ett rum så mycket som möjligt med filtar för fönster och dörrar.
  • Ha en hund/kattbur i rummet som är täckt med filtar, där hörs ljuden ännu mindre.
  • Maskera oljuden med musik från en radio, stereo eller TV.
  • Avled hunden genom att försöka få den att leka eller vara upptagen med något annat, t.ex. öppna godispaket. Katter ska gärna ha en möjlighet att gömma sig.
  • Tänka på att inte trösta hunden/katten eftersom det kan öka hundens/kattens oro. Är hunden/katten i panik är det okej att lugna och ge den trygghet.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.